Zagrebačka burza: Nove smjernice mogli bi dati poslovni rezultati kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2014. u 09:35
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Financijska izvješća investitorima bi mogla dati nove smjernice, a mogla bi i intenzivirati trgovanje.

Danas bi trgovanje na Zagrebačkoj burzi moglo biti slično jučerašnjem, kada su uz rast prometa Crobexi blago ojačali, dok investitori za nove smjernice čekaju objavu poslovnih izvješća domaćih kompanija za drugo tromjesečje.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,31 posto, na 1.808 bodova, a Crobex10 0,05 posto, na 1.029 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,3 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego dan ranije.

„Jučerašnji trgovinski dan bio je solidan – uz pojačani promet, Crobex indeks je ojačao, pri čemu je od 25 sastavnica njih 13 ostvarilo rast cijene, sedam pad, a pet stagnaciju“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najveći promet jučer je ostvaren dionicom HT-a, 3,65 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,17 posto, na 148,39 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle s 1,66 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 1,9 posto, na 1.437 kuna. Milijunski promet ostvaren je još dionicom Valamar Adria Holdinga, a cijena joj je ojačala 0,52 posto.

Rinkovec ističe da je turistički sektor od početka godine na domaćem tržištu kapitala imao dobru izvedbu.

„Primjerice, samo od ožujka je cijena dionice Valamara porasla sa 165 na 216 kuna, a dionice Arenaturista s 215 na 368 kuna. I ostale dionice iz tog sektora bilježe dobru izvedbu“, navodi Rinkovec.

Smatra da bi današnje trgovanje na burzi moglo biti slično jučerašnjem, dok investitori čekaju poslovna izvješća domaćih kompanija za drugo tromjesečje.

„Financijska izvješća investitorima bi mogla dati nove smjernice, a mogla bi i intenzivirati trgovanje“, smatra Rinkovec.

Među prvim kompanijama, jučer je Genera Grupa izvijestila da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit 3,1 milijun kuna, što je 1,4 milijuna više nego u istom razdoblju lani. Povećala je i poslovne prihode za 10 posto, a prodajne za 12 posto, zahvaljujući lansiranju 16 novih proizvoda. Cijena te dionice porasla je 12,5 posto, no uz promet od svega 15,3 tisuće kuna.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o potrošačkim cijenama u lipnju.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u lipnju potrošačke cijene pale za 0,1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kreću se u rasponu od stagnacije do pada za 0,4 posto.

A na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks pali, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da su vrijednosti pojedinih sektora na tržištu kapitala nategnute. S&P 500 oslabio je 0,19 posto, a Nasdaq indeks 0,54 posto, dok je Dow Jones ojačao 0,03 posto.

U polugodišnjem izvješću Kongresu Yellen je jučer kazala da se, unatoč poboljšanjima posljednjih mjeseci, američko tržište rada još nije sasvim opravilo. Time je signalizirala da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu politiku rekordno niskih kamatnih stopa, što je pozitivno utjecalo na tržište.

Međutim, predsjednica Feda istaknula je i da se čini da su „vrijednosti dionica manjih kompanija, društvenih mreža i biotehnoloških tvrtki nategnute“. Taj neuobičajeni osvrt na tržište kapitala izazvao je pad Russell 2000 indeksa manjih kompanija za 1 posto, a za toliko su pale i cijene dionica društvenih mreža, kao što su Facebook i Twitter.

„Očito je da investitori procjenjuju u kojem smjeru dalje krenuti. I danas bi trgovanje moglo biti volatilno“, zaključuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close