Zagrebačka burza: Nakon jučerašnjeg rasta, očekuje se stagnacija Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 09:29
Foto: Tatjana Tadić / Pixsell

Na domaćem tržištu jučerašnje trgovanje bilo je solidno, obilježeno snažnim prometom i blagim usponom Crobexa.

Nakon solidnog jučerašnjeg trgovinskog dana, na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje stagnacija Crobexa jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti, a investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama uoči objave odluka američkog Feda o monetarnoj politici.

Od osam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks završio je jučerašnje trgovanje u plusu od 0,39 posto, na 1.868 bodova, a Crobex10 za 0,49 posto, na 1.063 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 18,6 milijuna kuna, što je 8,4 milijuna kuna više nego dan prije.

„Na domaćem tržištu jučerašnje trgovanje bilo je solidno, obilježeno snažnim prometom i blagim usponom Crobexa. Kako zasad nema važnijih vijesti iz poslovnog sektora, danas će Crobexi vjerojatno stagnirati, ostaje za vidjeti s kojim predznakom", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najlikvidnija je jučer bila dionica Podravke, s 3,8 milijuna kuna prometa. Cijena joj je povećana za 3,61 posto, na 326,40 kune.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantic grupe, s 2,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,31 posto, na 979 kuna.

Promet od 2,2 milijuna kuna ostvaren je, pak, redovnom dionicom Adris grupe, čija je cijena skočila 4,23 posto, na 354,90 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Jadranske banke, kojom je ostvareno 863 tisuće kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 940 kuna.

Dionicom HT-a ostvareno je, pak, 810,8 tisuća kuna prometa, pri čemu joj je cijena ojačala 0,38 posto, na 157 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Varteksa, sa skokom cijene za 11,62 posto, na 29 kuna. U proteklih tjedan dana cijena dionice Varteksa skočila je za gotovo 50 posto.

Najveće gubitnice među likvidnijim izdanjima bile su, pak, dionice RIZ Odašiljača, sa cjenovnim padom od 5,25 posto, na 65 kuna, i Imperiala, za 6,95 posto, na 415 kuna.

Kako navode pojedini analitičari u Hininoj anketi, u fokusu investitora danas bi, uz turistički sektor, mogle biti i dionice građevinskog sektora, prije svega zbog niskih cjenovnih razina.

„Investitori će danas pratiti zbivanja na inozemnim burzama, na kojima se iščekuje priopćenje Feda sa redovitog zasjedanja, a tržišta čekaju i rezultate glasovanja o nezavisnosti Škotske u četvrtak“, zaključuje Rinkovec.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile po najvećoj dnevnoj stopi u posljednjih mjesec dana nakon napisa da čelnici Feda ipak neće zauzeti tako čvrst stav po pitanju monetarne politike kao što se nagađalo.

Dow Jones ojačao je 0,59 posto, na 17.131 bod, dok je S&P 500 porastao 0,75 posto, na 1.998 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 4.552 boda.

Zahvaljujući tome, jutros su na većini azijskih burzi cijene dionica porasle.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a kako se situacija u gospodarstvu SAD-a poboljšava, špekuliralo se da bi mogli signalizirati povećanje ključnih kamata prije nego što se to na tržištu očekivalo.

No, nakon napisa WSJ-a, ta su strahovanja splasnula. WSJ, naime, piše da će u priopćenju Feda, koje će biti objavljeno danas poslijepodne, ostati uobičajena fraza o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme.

Špekuliralo se da bi izostavljanje te fraze predstavljalo signal da će Fed uskoro, po prvi puta nakon osam godina, povećati cijenu novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close