Zagrebačka burza još u sivilu, Ljubljanska cvate

Autor: Tomislav Pili , 01. siječanj 2015. u 22:00
Ivana Gažić, ZSE/Grgur Žućko/PIXSELL

Dok ZSE, izmučen padom gospodarstva, čeka novi uzlet, slovenskom tržištu sreća se već osmjehnula.

Dok važnijih pomaka na Zagrebačkoj burzi ni ove godine nije bilo, slovensko tržište pamtit će 2014. kao uspješnu i teško ponovljivu.

Iako je godina na izmaku za ZSE bila bogata događajima, onaj najbitniji – rast tržišta – izostao je. CROBEX indeks, zaključno s 22. prosincem, u minusu je 2,4% za ovu godinu. Ipak, iz sivila iskače sektorski indeks CROBEXturist koji bilježi skok od 76%. I promet pokazuje znakove oporavka pa je treći kvartal  otkrio da je ukupni promet bio 6% veći, a dionički unutar knjige ponuda skočio je za čak 35% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Iako su statistike tijekom godine pokazivale da likvidnost raste, prave razmjere oporavka pokazat će godišnje izvješće. Iako ZSE, izmučen padom gospodarstva od 12 uzastopnih tromjesečja, čeka novi uzlet, ne može se reći da 2014. nije obilovala drugim događajima.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave, kaže kako će godinu pamtiti po njih nekoliko. U veljači je uveden CROBEX Total Return – indeks ukupnog prinosa, a u svibnju je održana konferencija Ljubljanske i Zagrebačke burze sa 150 individualnih sastanka u jednom danu, a časopis Euromoney proglasio je ZSE dobitnikom nagrade "Best Financial Exchange in CEE". Tu je i srpanjsko potpisivanje ugovora o početku projekta SEE LINK, regionalne trgovinske integracije između Zagrebačke, Bugarske i Makedonske burze, koju podupire Europska banka za obnovu i razvoj. U listopadu je potpisan i ugovor o distribuciji podataka s Bečkom burzom. Možda najznačajniji događaj je prvo prikupljanje kapitala na tržištu od 2007., u studenome je Granolio prikupio 94 mil. kn, a uvrštenje dionica očekuje se početkom 2015. Ivana Gažić ističe da je u 2014. ostvareno puno projekata i započeti neki koji će biti realizirani u 2015.

"Izdvojili bismo sljedeće: u suradnji s SKDD-om počela je objava prvih 10 računa s najvećom količinom vrijednosnog papira; skraćen je rok za namiru; na MTP je primljen velik broj novih društava, prvi put se trgovalo open-end certifikatima; sklopljeni su novi specijalistički ugovori", nabraja. S druge strane, iza slovenskog tržišta kapitala sjajna je godina. U njoj je SBI TOP indeks porastao više od 20%, a tržišna kapitalizacija do kraja studenog bila je veća 24%. Predsjednik Uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa ističe kako se poboljšanje može pripisati rastu gospodarstva od 2%, privatizaciji i prodaji nekoliko tvrtki izlistanih na burzi te smanjenju zabrinutosti oko bankarskog sektora.

Iako je stres-test ECB-a pokazao kako najveće slovenske banke – Nova Ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor imaju manjak kapitala, ostatku sektora ne prijeti opasnost. Euforiju na burzi pokrenula je u proljeće bivša vlada Alenke Bratušek najavivši privatizacijski val. Međutim, unutarstranačke razmirice u njezinoj Pozitivnoj Sloveniji dovele su do pada vlade i prijevremenih izbora, a kormilo preuzima Miro Cerar i njegova stranka. Iako se dio ulagača pribojavao da bi ta vlada mogla odustati od privatizacijskih planova, dio analitičara tvrdio je kako će nastaviti putem koji je zacrtala Bratušek. Bili su u pravu. To naglašava i Šketa ističući kako je jedan od najznačajnijih događaja bio dokaz da se vlada drži obećanja investitorima i međunarodnoj zajednici.

"Dio obveza bila je i prodaja dijela državnih tvrtki poput Mercatora, Heliosa i Brnika. To je omogućilo stabilizaciju uvjeta, jeftinije financiranje države i rast BDP-a", kaže Šketa. U vezi rasta gospodarstva dodaje da se velik dio zasluga može pripisati i labavoj monetarnoj politici ECB-a. Šketa smatra da će u 2015. biti teško ponoviti ovogodišnji rezultat: "Ipak, očekujem rast slovenskog tržišta imajući u vidu prognoze o rastu gospodarstva i očekivanja niskih kamatnih stopa na međunarodnim tržištima. Naravno, mnogo ovisi i uspješnosti poslovanja kompanija na burzi te planova države o nastavku privatizacije".

Komentari (3)
Pogledajte sve


mi moramo sačekati da ode ova nesposobna vlada pa da tržištem zavlada optimizam, dakle još 1 godina muka i padanja burze do novih parlamentarnih izbora

ne bih se složio samo u dijelu da moramo sačekati godinu dana, usporedbe radi, ako imate lošu dijagnozu(a Zoran to sigurno jeste), odgađanjem i čekanjem, “bolest” napreduje i Vi ste u sve lošijem stanju, što na kraju može rezultirati time da Vas “bolest” pobijedi, ja ipak mislim da sa “terapijom” moramo krenuti odmah, inače se izlažemo opasnosti da nas Zoki nepovratno totalno uništi

mi moramo sačekati da ode ova nesposobna vlada pa da tržištem zavlada optimizam, dakle još 1 godina muka i padanja burze do novih parlamentarnih izbora

nema tu ništa čudno, njima se osmjehnula sreća, a nama se već treću godinu osmjehuje Milanović, čak bolje rečeno smije u lice i podsmijava, ovisno o temi

New Report

Close