Zagrebačka burza: Crobex bi mogao stagnirati nakon pet dana rasta

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2014. u 09:16
Foto: Thinkstock

Crobex indeks porastao je jučer 0,67 posto, na 1.845 bodova, ojačavši peti dan uzastopno.

Danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon što je u proteklih pet trgovinskih dana ojačao 2,6 posto, dok investitori čekaju nove vijesti koje bi im mogle dati smjernice.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,67 posto, na 1.845 bodova, ojačavši peti dan uzastopno. U tome razdoblju io je na dobitku 2,6 posto.

Crobex10, pak, porastao je 0,71 posto, na 1.048 bodova, ostvarivši dobitak četvrti dan uzastopno. Ukupno je u tome razdoblju ojačao 2,72 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 13,4 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego dan ranije.

Uz to, u blok transakciji ostvareno je i 2,18 milijuna kuna prometa dionicom Valamar Adrije, po cijeni od 218 kuna.

„Čini mi se da bi se domaće tržište kapitala danas moglo primiriti, kao uostalom i inozemne burze. Crobex indeks bi nakon pet dana rasta mogao stagnirati, a ne bi bilo iznenađujuće i da dan završi u blagom minusu pod utjecajem korekcije cijena dionica“, ističe Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, proteklih dana redovni promet dionicama bio je solidan, te općenito na tržištu vlada prilično dobra atmosfera.

„Nakon solidnog rasta, tržište sada čeka nove smjernice“, navodi Rinkovec.

Najlikvidnija je jučer bila dionica HT-a, sa 2,68 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,32 posto, na 153 kune. Nakon što je dan ranije objavio potpis ugovora o izdvajanju tehnološke jedinice za održavanje i izgradnju i prebacivanje 640 radnika u novu tvrtku, HT nastavlja sa daljnjim smanjenjem broja zaposlenih. Kompanija je jučer objavila da će tijekom rujna i listopada otpustiti oko 160 radnika.

Među likvidnijim izdanjima, znatnije dobitnice bile su dionice Končara Elektroindustrije, sa skokom cijene za 2,9 posto, Leda 1,69 posto, te Ericssona Nikole Tesle, za 0,97 posto.

Među gubitnicama, pak, izdvaja se dionica Belja, sa cjenovnim padom od 2,88 posto.

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, predvođene maloprodajnim sektorom zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima Home Depota.

Dow Jones indeks ojačao je 0,48 posto, na 16.919 bodova. S&P 500 indeks porastao je 0,50 posto, na 1.981 boda, a tehnološki Nasdaq 0,43 posto, na 4.527 bodova, što je njegova najviša razina od 31. ožujka 2000. godine.

No, unatoč nastavku snažnog rasta cijena dionica na Wall Streetu, na azijskim burzama danas najvažniji indeksi stagniraju, dok su se investitori uz dionice usmjerili i na drugu rizičniju imovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close