Zabu i ‘turiste’ lansirala objava rezultata

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2015. u 22:00
LRH je ojačala 7,5 posto/GK/PIXSELL

Na krilima dividende Zabina dionica ojačala 12 posto u mjesec dana.

Svega devet dionica od 25 sastavnica domaćeg indeksa CROBEX zabilježilo je rast cijene mjesec dana po objavi godišnjeg izvješća, pokazuju podaci do kojih su došli analitičari portala iCapital.

Dionice u pozitivnom teritoriju predvodi dionica Zagrebačke banke koja je ojačala gotovo 12 posto. No, analitičari napominju kako je na rast Zabine dionice uvelike utjecala najavljena dividenda od 3,6 kuna po dionici, o čemu je banka izvijestila dioničare 6. ožujka. Kada bi se iznos dividende izlučio iz sadašnje cijene dionice od 38 kuna, rast Zabe bio bi mnogo skromniji, tek malo iznad jedan posto. Unatoč tome, Zagrebačka banka jedina je dionica s dvoznamenkastim porastom cijene.

Od drugog do četvrtog mjesta nalazi se turistički trolist – opatijska Liburnia Riviera hoteli (+7,5 posto), Plava laguna (+5,1 posto) te HUP-Zagreb (+3,5 posto). U donjem su domu dionice AD Platika, Kraša, Podravke, Luke Ploče i Hotela Meastral koje su porasle između 0,8 i dva posto. Mnogo veću listu gubitnika predvodi dubrovački brodar Atlantska plovidba sa cijenom smanjenom za gotovo četvrtinu.

Dubrovački brodar u godišnjem je izvješću iskazao gubitak od 749 milijuna kuna, od čega se 718 milijuna kuna odnosilo na vrijednosno usklađenje brodova. Dvoznamenkasti pad cijene zadesio je i Ingru koja je oslabila 13 posto, zatim Đuro Đaković s padom od 11 posto, a Dalekovod i Belje oslabili su 10,6, odnosno 10,2 posto. CROBEX je od prve objave rezultata pao za tri posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Meni su upitni prinosi fondova, temeljeni upravo na rastu od 01.01.2015,

Vama ne ? Vi znate , da investitori uplaćuju na fondove s nejvišim prinosima..
IPAK …? Po našim rezulatatima od 01.01.2015. stvarno ne znam na kojim
portfeljima kojih dionica / lux ulaganja???/ je zabilježen iznanadan
rast FIME equity…???

New Report

Close