Zaba želi 100% Istraturista, za dionicu nude 156 kuna

Autor: Tin Bašić , 24. listopad 2012. u 22:01
Zaba je inače 71-postotni vlasnik te kompanije i želi preostalih 1,3 milijuna dionica/PIX

Cijena koju je Zagrebačka banka spremna platiti za jednu dionicu je za 33 posto viša od tromjesečnog prosjeka te vrijednosnice.

Pola sata prije kraja trgovanja u srijedu Zagrebačka banka objavila je da namjerava preuzeti sve dionice Istraturista. Zaba je inače 71-postotni vlasnik te kompanije i želi preostalih 1,3 milijuna dionica, odnosno 28,2 posto udjela.

Za to je spremna platiti 33 posto više u odnosu na prosječnu cijenu dionica Istraturista u posljednja tri mjeseca. Riječ je o 156 kuna po komadu, a tromjesečni prosjek iznosi oko 117 kuna. "Banka se obvezala objaviti svoju ponudu svim dioničarima, a ima namjeru steći i do 100 posto udjela u Istraturistu, naravno ovisno o odazivu dioničara na ponudu", stoji u kratkom odgovoru Zabe na naš upit. Prema važećim zakonima, objava namjere dobrovoljne ponude preuzimanja ima isti efekt kao i obvezna ponuda preuzimanja. Inače, do trenutka te objave dionica Istraturista bila se spustila na 116 kuna, što je čak 37 posto manje u odnosu na dan prije. Dionice Zabe bile su na razini od 38 kuna, što je bio rast od dva posto. Zagrebačka burza potom je, nakon Zabine objave, obustavila trgovanje i jednim i drugim dionicama kako bi zaštitila ulagače. Što se drastičnog pada vrijednosnica Istraturista tiče, on je posljedica namjere Uprave koja je u srijedu ujutro objavila kako će predložiti delistiranje dionica sa Zagrebačke burze.

Turistička kompanija, koja je istoga dana objavila da je u prvih devet mjeseci ove godine dobit povećana 41 posto na 115,3 milijuna kuna, želi se povući s burze jer je to prevelik trošak za poslovanje. "Redovne dionice Istraturista uvrštene su u Službeno tržište u svibnju 2005. Od tada snosimo znatne operativne troškove vezane za dinamiku i intenzitet obveza propisanih pravilima burze", objašnjavaju iz Uprave te kompanije. Na upit koliko iznose ti troškovi, nisu nam htjeli odgovoriti. "Izuzetno nam je žao kad vidimo da prvoklasni izdavatelj razmatra mogućnost izvrštenja. Financijski sustav još ne prepoznaje napore izdavatelja da održe najveću moguću razinu transparentnosti niti u zadovoljavajućoj mjeri prepoznaje prednosti kotiranja na burzi i upravo se zato događaju ovakve situacije", izjavila je čelnica ZSE Ivana Gažić. No Istraturist nije jedina kompanija iz trenutno najviše aktivne kotacije koja zbog troškova listanja želi otići s burze. To je u lipnju prošle godine pokušala i Medika, no nisu uspjeli. Prema tada dostupnim informacijama, trošak kotiranja na burzi godišnje je poslovanje Medike opterećivao sa 350.000 do 400.000 kuna. Želju za ukidanjem uvrštenja imao je i Hotel Palace koji je u svibnju na skupštini pokušao dobiti "zeleno svjetlo" za povlačenje dionica.

Ipak, AUDIO koji ima 30 posto dionica glasovao je protiv. Ta je kompanija od 2006., kada je listana na burzi, zabilježila ukupni trošak od 200.000 kuna, kazala nam je direktorica hotela Josipa Jutt Ferlan. Pored troškova samog listanja tu su, dodaje, i troškovi zaposlenika i dodatnih sati rada koje su imali zbog ispunjavanja obveza prema burzi kao i izrada prospekta prilikom uvrštenja. To bi značilo da je, u prosjeku, Hotel Palace godišnje zbog listanja imao trošak od 33.000 kuna, što za kompaniju koja ima godišnje prihode od 20,1 milijun kuna, a rashode od 19,9 milijuna kuna nešto i znači. "Ne znam koji je smisao listanja na burzi jer ionako izvještaje redovito i ažurno dajemo Fini. Apsolutno nema potrebe za plaćanjem dodatnih naknada kao što je listanje na ZSE", izjavila je Jutt Ferlan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close