Za istiskivanje dioničara Sladorane daju 26,1 mil. kn

Autor: Tin Bašić , 10. rujan 2012. u 12:05

Dioničarima koji su u preuzimanju pristali na 111 kuna po dionici nadoplatili smo razliku do 160 kuna. To nitko u Hrvatskoj dosad nije napravio, kaže čelnik Vira

Šećerana Viro istiskuje male dioničare Sladorane. U petak je Viro na Zagrebačkoj burzi objavio zahtjev u kojemu se od Glavne skupštine Sladorane traži donošenje odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara. Budući da je Viro u preuzimanju Sladorane u ožujku stekao više od 95 posto udjela u toj tvrtki, zakon mu dopušta da bez suglasnosti ostalih malih dioničara može krenuti u istiskivanje. Viro će za svaku dionicu platiti 160 kuna, pa će za preostalih gotovo 163.000 komada izdvojiti 26,1 milijun kuna. Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro izjavio je za Poslovni dnevnik da se kompanija na ovaj potez odlučila jer šećeranu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju čekaju problemi. “Ulazimo u EU, čeka nas užasno puno problema i velika konkurencija i moramo se fokusirati na naš biznis. Ne treba rasipati energiju na druge stvari”, odgovor je Zadro na pitanje zašto istiskuje male dioničare Sladorane.

Žestoka konkurencija
“Potpuno preuzimanje vlasništva u Sladorani od početka je bio cilj. Želimo biti jači kada uđemo u EU. Naime, u Uniji proizvodnju šećera kontrolira šest tvrtki. To vam dovoljno govori što nas čeka. Primjerice, dvije šećerane u Hrvatskoj zajedno su manje od jedne u Europi”, izjavio je Zadro. Isto tako kazao je da će nakon istiskivanja povući dionice Sladorane s burze. Iako je Viro u preuzimanju Sladorane s početka godine u ponudi nudio 111 kuna po dionici, svim dioničarima koji su pristali na tu cijenu, a bilo ih je 151, nadoplatio je razliku do 160 kuna.“Nitko u Hrvatskoj dosad to nije napravio, čak su u SKDD-u morali prilagoditi softver da bi se to moglo provesti”, objasnio je Zadro. Budući da je za sazivanje Glavne skupštine zadužena Uprave Sladorane, odvjetnik Ivan Mišetić, opunomoćenik Vira, nije mogao reći konkretne datume.

Čeka se prosinac
Ipak, kaže da se može “ugrubo procijeniti da će do istiskivanja i plaćanja naknade manjinskim dioničarima doći krajem studenoga, odnosno početkom prosinca”. Analiza vrijednosti Sladorane koju je proveo Viro pokazala je da tvrtka vrijedi 462,5 milijuna kuna, odnosno 140 kuna po dionici. Viro je ponudivši 160 kuna, stoji u obavijesti na burzi, omogućio da mali dioničari ostvare premiju. Primjerenost otpremnine malim dioničarima potvrdio je i sudski vještak Trgovačkog suda u Osijeku Mato Veselić. Prema posljednjim podacima ZSE, cijena dionice Sladorane iznosila je 141 kunu. Dionica je uvrštena na Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP), a listana je početkom veljače na zahtjev brokerske kuće Agram brokeri. Cijena dionice prilikom uvrštenja bila je 106 kuna. U travnju je pala na 100 kuna, ali od tada je bilježila konstantan rast vrijednosti. Najviša cijena od 159,99 kuna zabilježena je sredinom svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close