Wall Street: Vijesti o preuzimanjima podržale tržište

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. srpanj 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Naznake slabljenja tržišta nekretnina izazvale su pad cijena dionica u građevinskom sektoru za 1,4 posto..

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su vijesti o preuzimanjima neutralizirale utjecaj loših pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 22 boda, ili 0,13 posto, na 16.982 boda, a S&P 500 indeks 0,03 posto, na 1.978 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,10 posto, na 4.444 boda.

Nakon što je prošloga tjedna objavljeno da je prodaja novih kuća u SAD-u u lipnju potonula 8,1 posto, najviše u gotovo godinu dana, jučer je udruga trgovaca nekretninama izvijestila da je u istom mjesecu prodaja postojećih kuća pala za 1,1 posto.

Naznake slabljenja tržišta nekretnina izazvale su pad cijena dionica u građevinskom sektoru za 1,4 posto.

Jučer je objavljen i podatak prema kojemu se uslužna aktivnost u najvećem svjetskom gospodarstvu i dalje kreće na najvišim razinama u četiri i pol godine, no izvješće tvrtke Markit pokazuje i da je u tom sektoru usporen rast zaposlenosti i novih poslova.

Ipak, utjecaj slabih makroekonomskih pokazatelja neutralizirale su vijesti o preuzimanjima. Dollar Tree ponudio je za konkurentski diskontni trgovački lanac Family Dollar 8,5 milijardi dolara. Cijena dionice Family Dollara skočila je gotovo 25 posto, dok je dionica Dollar Treea poskupila 1,2 posto.

Zillow je, pak, ponudio 3,5 milijardi dolara za preuzimanje Trulie, čime bi se povezala dva operatera najpopularnijih američkih web stranica o nekretninama. Cijena dionice Trulie skočila je 15 posto, dok je dionica Zillowa poskupila 1 posto.

Idućih dana u fokusu će biti sjednica čelnika američke središnje banke, a ulagači se nadaju jasnijim signalima o nakanama Feda u vezi kamatnih stopa.

„Za tržište će biti važno što će Fed u priopćenju reći o situaciji u gospodarstvu. Vjerujem da dio ulagača neće mijenjati pozicije sve dok se ne vidi ishod sjednice Feda“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,05 posto, na 6.788 bodova, a frankfurtski DAX 0,48 posto, na 9.598 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,33 posto, na 4.344 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close