Wall Street: Ulagači oprezni, poslovna izvješća ne inspiriraju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. srpanj 2014. u 11:08
Thinkstock

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, no u cijelom proteklom tjednu S&P 500 indeks zabilježio je najveći pad od travnja jer prva kvartalna poslovna izvješća kompanija nisu oduševila ulagače.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, no u cijelom proteklom tjednu S&P 500 indeks zabilježio je najveći pad od travnja jer prva kvartalna poslovna izvješća kompanija nisu oduševila ulagače.

Dow Jones ojačao je 28 bodova, ili 0,17 posto, na 16.943 boda, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 1.967 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 4.415 bodova.

U fokusu ulagača bila su jučer kvartalna poslovna izvješća. Dobit Wells Farga bila je u drugom tromjesečju u skladu s očekivanjima analitičara, no zbog oštrog pada prihoda od hipotekarnih kredita, cijena dionice četvrte po veličini američke banke skliznula je 0,6 posto.

Idućega tjedna kvartalne rezultate objavit će ostale najveće banke u SAD-u – Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs i JPMorgan Chase – pa će tada biti jasnije kakva je situacija u financijskom sektoru.

„Ulagači uvijek nešto očekuju od poslovnih i makroekonomskih izvješća, no prije svega želimo čuti što nam kompanije poručuju. Želimo da nam kažu poboljšava li se situacija u gospodarstvu ili ne“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice internetskih kompanija. Cijena Amazon.coma skočila je više od 5, a eBaya više od 2 posto.

S druge strane, zbog oštrog pada cijena nafte, više od 2 posto, pod pritiskom su se našle dionice energetskih kompanija. Cijena Exxon Mobila pala je 0,8, a Chevrona 1,6 posto.

Prvi tjedan sezone objava poslovnih izvješća kompanija nije donio veća ni pozitivna, ni negativna iznenađenja, pa na tržištu vlada oprez.

Na to ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo 4,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,4 milijarde.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones oslabio je 0,7 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,9, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 posto, na 6.690 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,07 posto, na 9.666 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 4.316 bodova.

Komentari (1)
Pogledajte sve

trgovanje u pekat je obiljezeno rastom bonds-a i oporavkom od pada u cetvrtak. sve sto se desilo prosli tjedan je doticanje S&P 21 EMA linije i snazni rebound. Bears-i su testirali snagu bulls-a i povukli se jer je pritisak na kupovanje i dalje znacajan. Sljedeci tjedan ce sigurno biti u znaku kvartalnih rezultata. Moja preporuka je kupovati bilo koji pullback bonds-a. Najlakse kroz TLT ETF.

New Report

Close