Wall Street u plusu nakon dva dana pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2014. u 09:00
Thinkstock

Dow Jones ojačao je 78 bodova, ili 0,47 posto, na 16.985 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 1.972 boda, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 4.419 bodova.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer su zabilješke Feda otkrile nove detalje kako čelnici središnje američke banke planiraju okončati labavu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 78 bodova, ili 0,47 posto, na 16.985 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 1.972 boda, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 4.419 bodova.

Prema jučer objavljenim zabilješkama s posljednje sjednice, Fed namjerava u listopadu ukinuti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, a čini se da su njegovi čelnici i blizu dogovoru o tome što ubuduće kane s kamatnim stopama.

Netom nakon objave zabilješki, burzovni su indeksi pali. No, ubrzo su se oporavili.

„Ulagači su, nakon analize zabilješki, došli do zaključka da okončanje programa kupnje obveznica u listopadu znači da Fed očekuje jačanje gospodarstva, a u tom slučaju, poticaji mu više nisu potrebni“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

Idućih tjedana na tržište će najviše utjecati poslovna izvješća kompanija, a sezona objave kvartalnih financijskih rezultata dobro je počela.

Zahvaljujući boljim rezultatima Alcoe nego što se očekivalo, cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača aluminija skočila je jučer više od 5 posto.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u drugom tromjesečju porasla 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi bi, pak, trebali porasti 3 posto.

„Očekivani rast nije zanemariv, ali nije ni osobito poticajan. Unatoč uzbuđenju koje će idućih tjedana poslovna izvješća poticati, ne očekujemo da će se ova sezona kvartalnih rezultata znatnije razlikovati od prošle. U cijeloj ovoj godini i dalje očekujemo jednoznamenkasti rast zarada kompanija, što je dovoljno za daljnji rast cijena dionica“, kaže Jeff Kleintop, strateg u tvrtki LPL Financial.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,28 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,8 milijardi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,36 posto, na 9.808 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 4.359 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,30 posto, na 6.718 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close