Wall Street: Sve je jasnije da slijedi pad globalnih tržišta

Autor: Ana Blašković , 28. kolovoz 2017. u 07:41
Ulagači traže izgovore da ostanu u optimističnom sentimentu, ali pokazatelji ne lažu/FOTOLIA

Analitičari primjećuju raskidanje veza između dionica, obveznica i sirovina te ignoriranje fundamenata.

Iz HSBC banke, Citigroupa i Morgan Stanleya investitorima stiže sve više upozorenja da su globalna tržišta u zadnjoj fazi uzleta te da slijedi neminovno okretanje ciklusa.

Analitičari divova s Wall Streeta primjećuju signale koji upućuju na raskidanje veza između dionica, obveznica i sirovina, kao i sve rastuće ignoriranje fundamentalnih pokazatelja od strane ulagača. Sve zajedno indikacija je da su dionička te tržišta duga pred rizikom bolnog pada, piše Bloomberg.

U raznim smjerovima
"Vlasnička ulaganja postala su sve manje korelirana s valutnim tržištima, valutna tržišta slabije su korelirana s kamatnim stopama, a sve je manja osjetljivost prema nafti", napisao je u poruci ulagačima glavni čovjek za strategiju povezanih imovinskih klasa Morgan Stanleya Andrew Sheets.

Model koji su koristili u toj banci pokazuje da su imovinske klase diljem svijeta najmanje povezane u gotovo deset godina, unatoč rasprodaji koja je uslijedila nakon političkog okršaja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa Sjevernom Korejom. Kao što su to činili uoči krize 2007., ulagači traže izgovore da ostanu u bikovskom sentimentu, vrednujući imovinu ovisno o specifičnim rizicima pojedine vrijednosnice i sektora, a zanemarujući dublje ekonomske pokazatelje poput indeksa industrijske proizvodnje.  

Ignoriranje rezultata
"Te makro i mikro korelacije potvrda su da se nalazimo na kraju ciklusa, i nije slučajno da smo tako niske brojke vidjeli od 2005. do 2007.", upozorava. Njegova je preporuka ulagačima povećavati izloženost američkim dionicama, smanjujući portfelj korporativnog duga koji jače odražava potrošnju i cijene energije. Znak za uzbunu analitičari vide i u činjenici da ulagači ne posvećuju dovoljno pažnje performansama tvrtki.Kao i sredinom 2000-ih investitori ne nagrađuju adekvatno kompanije s boljim rezultatima što bi mogao biti još jedan znak da bi se globalni optimizam uskoro mogao ispuhati.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“…Njegova je preporuka ulagačima povećavati izloženost američkim dionicama…”? a očekuje pad?

[IMG]http://www.sherv.net/cm/emoticons/bye/crying-sad-waving-bye-smiley-emoticon.gif[/IMG]

New Report

Close