Wall Street: S&P indeks skliznuo s 2.000 bodova zbog ukrajinske krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 09:08
Foto: Thinkstock

Dow Jones indeks oslabio je 42 boda, ili 0,25 posto, na 17.079 bodova.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skliznuo s rekordnih 2.000 bodova zbog rasta napetosti između Rusije i Ukrajine, no dobri gospodarski podaci ublažili su pad cijena dionica.

Dow Jones indeks oslabio je 42 boda, ili 0,25 posto, na 17.079 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 1.996 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 4.557 bodova.

Pad S&P 500 indeksa, nakon što je dva dana dosezao rekordne razine, posljedica je rasta napetosti u Ukrajini. Jučer su tamošnje vlasti optužile Rusiju da je napala njezin jugoistok kako bi pružila potporu proruskim pobunjenicima, koji su nastavili teritorijalno napredovanje i zauzeli pogranični grad Novoazovsk.

Premda je nije puno američkih kompanija znatnije izloženo u tim zemljama, ulagači se plaše mogućih posljedica odgovora SAD-a i Europske unije na eventualnu eskalaciju krize. Uz to, sukob u Ukrajini mogao bi negativno utjecati na rast europskih gospodarstava, što bi se posredno odrazilo i na američko.

Oštriji pad cijena spriječili su, međutim, bolji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji. Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod porastao je u drugom tromjesečju 4,2 posto, više u odnosu na prvu procjenu od 4 posto.

Time je uvelike nadmašen pad gospodarstva u prvom tromjesečju od 2,1 posto, pa većina analitičara očekuje rast BDP-a u cijeloj ovoj godini od oko 2 posto.

Uz to, prodaja kuća dosegnula je u srpnju najvišu razinu u 11 mjeseci, što ukazuje na jačanje tržišta nekretnina, dok prošlotjedni daljnji pad broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima ukazuje na nastavak oporavka tržišta rada.

„Ovi su podaci oraspoložili ulagače, no situacija u Ukrajini zabrinjava, pa ne čudi blagi pad cijena dionica“, kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Capital Group.

Na suzdržanost ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Jučer je na američkim burzama vlasnika zamijenilo samo 4,16 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,34 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 6.805 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,12 posto, na 9.462 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 4.366 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close