Wall Street snažno porastao, sve vjerojatnije povećanje kamata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2015. u 08:16
Foto: Thinkstock

Sedam godina ključne kamatne stope Feda kretale su se rekordno nisko blizu nula posto, što je podržavalo jeftino kreditiranje i rast cijena dionica.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle jer su ulagači iz poruka Feda zaključili da bi povećanje kamata u prosincu značilo da središnja banka vjeruje da će američko gospodarstvo i dalje stabilno rasti.

Dow Jones skočio je 247 bodova, ili 1,42 posto, na 17.737 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,62 posto, na 2.083 boda, a Nasdaq indeks 1,79 posto, na 5.075 bodova.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je nakon objave zapisnika s listopadske sjednice Feda koji je pokazao da se čelnici središnje banke zauzimaju za povećanje kamata u prosincu.

I dok cijene dionica obično padnu nakon najava povećanja kamata jer to povećava troškove kreditiranja, sada su ulagači zaključili da bi povećanje cijene novca pokazalo da su čelnici Feda uvjereni da će uskoro postići svoje ciljeve – punu zaposlenost i inflaciju blizu 2 posto.

Nakon objave zapisnika Feda, kretanje terminskih kamatnih stopa pokazuje da trgovci procjenjuju da postoji 72 posto izgleda da će kamate biti povećane u prosincu, dok su prije objave izgledi iznosili 60 posto.

"Čini mi se prilično sigurnim da će Fed povećati kamate u prosincu. To bi trebalo potaknuti povjerenje jer to znači da je Fed sada sigurniji da će gospodarstvo stabilno rasti", kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

Sedam godina ključne kamatne stope Feda kretale su se rekordno nisko blizu nula posto, što je podržavalo jeftino kreditiranje i rast cijena dionica.

"Mislim da je tržište sada spremno za povećanje kamata. Mi jednostavno moramo izaći iz ovog zombi gospodarstva koje je ovisilo o eliksiru od niskih kamata i krenuti u proces normalizacije", kaže Alan Rechtschaffen, portfelj menadžer u fondu UBS Wealth Management Americas.

Prije nekoliko mjeseci Fed je poručio kako odgađa povećanje kamata zbog neizvjesne situacije u svjetskom gospodarstvu, posebice kineskom, što je tada izazvalo strahovanja da bi slabost globalnog gospodarstva mogla negativno utjecati i na američko.

No, u posljednje vrijeme dužnosnici Feda poručuju kako najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste i da je spremno za povećanje kamata do kraja godine.

Zahvaljujući svemu tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, 2 posto, skočio zdravstveni sektor. S rastom od 1,8 posto slijedio je financijski sektor kojemu odgovara okruženje s višim kamatnim stopama.

Na europskim se burzama, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 6.278 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,10 posto, na 10.959 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.906 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close