Wall Street: Slabi poslovni rezultati izazvali pad cijena dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2014. u 09:18
Foto: Thinkstock

Unatoč svemu, analitičare ne napušta optimizam.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 70 bodova, ili 0,41 posto, na 16.912 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 posto, na 1.969 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 4.442 boda.

Devet od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, a samo je uspon cijena dionica u telekomunikacijskom sektoru uspio malo ublažiti pad indeksa.

Posljedica je to, među ostalim, slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata UPS-a u drugom tromjesečju i smanjenja procjena zarade u cijeloj ovoj godini, zbog čega je cijena te dionice potonula 3,7 posto.

Rezultati najveće svjetske kurirske kompanije smatraju se dobrim pokazateljem situacije u gospodarstvu, stoga su osjetno utjecali i na druge sektore. Ipak, najviše su utjecali na transportni sektor, koji je pao 1,4 posto, pri čemu je dionica UPS-ovog konkurenta FedExa pojeftinila 1,6 posto.

No, analitičare ne napušta optimizam.

„Ako ćemo gledati samo na smanjenje procjena kompanija o daljnjem poslovanju, bio bi to razlog za predah. No, dosad objavljena izvješća ukazuju na dobru situaciju u korporativnoj Americi, što navodi na zaključak da još ima prostora za rast cijena dionica“, kaže David Lebovitz, strateg u J.P. Morgan Fundsu.

Dosad je više od 50 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je gotovo 70 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, dok dugoročni prosjek prebačaja iznosi 63 posto.

Oko 63 posto kompanija nadmašilo je procjene i po pitanju prihoda, više od dugoročnog prosjeka od 61 posto. No, očekivanja su niska, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 posto, na 6.807 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 9.653 boda, a pariški CAC 0,48 posto, na 4.365 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close