Wall Street skočio više od 1 posto, Trump odgodio carine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. kolovoz 2019. u 08:32
Foto: Reuters

Skok indeksa zahvaljuje se Trumpovoj odluci o odgodi uvođenja carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, uključujući laptope, mobitele i druge proizvode, a koje su, prema dosadašnjim najavama, trebale na snagu stupiti 1. rujna.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile više od 1 posto, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odgodio uvođenje novih carina na uvoz iz Kine.

Dow Jones ojačao je 382 boda ili 1,48 posto, na 26.279 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,50 posto, na 2.926 bodova, a Nasdaq indeks 1,95 posto, na 8.016 bodova.

Skok indeksa zahvaljuje se Trumpovoj odluci o odgodi uvođenja carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, uključujući laptope, mobitele i druge proizvode, a koje su, prema dosadašnjim najavama, trebale na snagu stupiti 1. rujna.

Taj potez uslijedio je samo nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik kineske vlade Liu He telefonski razgovarao s američkim trgovinskim dužnosnicima, među ostalim, ministrom financija Stevenom Mnuchinom.

Odgoda je donijela olakšanje ulagačima jer znači da bi predstojeća sezona blagdanske potrošnje mogla proći bez podizanja cijena zbog novih carina.

"Ova vijest je očigledno dobra, pa je dramatično porasla sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama", kaže Candice Bangsund, analitičarka u tvrtki Fiera Capital.

Najviše su jučer, u prosjeku 2,5 posto, skočile cijene dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je dionica Applea, koji bi mogao znatno profitirati na odgodi carina, poskupila 4,5 posto.

No, pojedini analitičari su oprezni i upozoravaju da se trgovinski sukob nastavlja, što znači da se može očekivati i nastavak nesigurnosti na tržištima.

"I dalje smo u situaciji u kojoj smo mjesecima, a to je jedan korak naprijed u trgovinskom ratu, a potom jedan ili pola koraka natrag", kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Svjetske su burze pod pritiskom od prije 15-ak dana, kada je predsjednik Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz jer Kina dosad u pregovorima nije ispunila prije zadana obećanja.

Kina je, pak, odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Premda se posljednjih dana tečaj juana stabilizirao, a Trump poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, na tržištima vlada nesigurnost.

Analitičari Goldman Sachsa upozorili su ovih dana da će recesijski rizici biti tim veći što će trgovinski sukob dulje potrajati.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.250 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 11.750 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 5.363 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close