Wall Street: Rast indeksa predvođen maloprodajnim sektorom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. kolovoz 2014. u 08:59
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, predvođene maloprodajnim sektorom zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima Home Depota, a investitore su oraspoložili i najnoviji makroekonomski pokazatelji.

Dow Jones indeks ojačao je jučer 80,85 bodova ili 0,48 posto, na 16.919 bodova. S&P 500 indeks porastao je 0,50 posto, na 1.981 boda, a tehnološki Nasdaq 0,43 posto, na 4.527 bodova, što je njegova najviša razina od 31. ožujka 2000. godine.

Dionica Home Depota poskupjela je 5,6 posto, na 88,23 dolara, ostvarivši najveći dnevni postotni porast još od svibnja 2009. godine, a također je i najviše doprinijela rastu Dow Jonesa. Tijekom trgovanja dosegnula je i povijesni rekord od 88,98 dolara. Ta kompanija svojim prihodima i dobiti premašila je očekivanja analitičara te je povisila svoje procjene dobiti za ovu godinu.

Takve vijesti potaknule su rast cijena dionica većine maloprodajnih kompanija, pa je specijalizirani indeks tog sektora .SPXPT skočio 2 posto, najviše od veljače ove godine.

Dionica Applea, pak, dala je najveći poticaj rastu S&P-ja i Nasdaqa. Cijena joj je skočila 1,3 posto, na 100,49 dolara, premašivši po prvi puta 100 dolara od 'splita' u lipnju, čime je njezina tržišna kapitalizacija dosegnula 600 milijardi dolara.

Dobro raspoloženje investitora poduprli su i najnoviji pokazatelji. U srpnju je tako broj započetih gradnji kuća u SAS-u porastao za 15,7 posto na godišnjoj razini.

Istodobno, inflacija mjerena potrošačkim cijenama bila je svega 0,1 posto, što je u skladu s očekivanjima i Fedu daje prostora da još neko vrijeme zadrži krajnje labavu monetarnu politiku.

"Sve to zajedno razlog je dobrom raspoloženju na tržištu pa je nedavna korekcija, uslijed geopolitičkih zabrinutosti, već zaboravljena", ističe Andre Bakhos, direktor investicijskog društva Janlyn Capital iz NewJerseya.

Za razliku od maloprodajnih kompanija, dionica kompanije za luksuznu robu Elizabeth Arden bila je najveća gubitnica, s potonućem cijene za 24 posto na 14,9 dolara, nakon što je izvijestila o najvećem tromjesečnom gubitku u svojoj povijesti, pod utjecajem pada prodaje parfema.

I na europskim burzama cijene dionica u utorak su ponovno porasle, jer je investitore ohrabrilo smanjivanje napetosti u istočnoj Ukrajini.

Pariški CAC porastao je 1,03 posto, na 4.248 bodova, frankfurtski DAX za gotovo 1 posto, na 9.336 bodova, a londonski Ftse indeks 0,53 posto, na 6.776 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close