Wall Street porastao, Fed oprezan po pitanju kamata

Autor: Poslovni.hr/H , 09. listopad 2015. u 08:33
Foto: Thinkstock

Dow Jones ojačao je 138 bodova, ili 0,82 posto, na 17.050 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 2.013 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 4.810 bodova.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno porasle jer je sve vjerojatnije da Fed neće u ovoj godini povećati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 138 bodova, ili 0,82 posto, na 17.050 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 2.013 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 4.810 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer je vladao oprez sve do objave zapisnika s nedavne sjednice američke središnje banke koji je pokazao da su čelnici Feda vrlo oprezni po pitanju povećanja kamata.

Premda smatraju da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje kamata s nula posto, čelnici Feda ipak su zaključili da treba pričekati daljnje dokaze da usporavanje rasta svjetskog gospodarstva ne utječe negativno na američko.

"Cijene dionica porasle su jer nije bilo loših vijesti, dok je zapisnik Feda pozitivno utjecao na tržište", kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Otkako je prošloga tjedna objavljeno da je u rujnu znatno usporio tempo zapošljavanju u SAD-u, većina analitičara smatra da Fed sigurno neće povećati kamate na idućoj sjednici krajem listopada, a vrlo malo njih očekuje povećanje cijene novca u prosincu.

Većina smatra da će kamate biti povećane tek iduće godine jer bi usporavanje rasta svjetskog gospodarstva moglo negativno utjecati na američko.

Tako bi jeftin novac i dalje trebao podržavati tržište, kao i posljednjih godina, no idućih tjedana na cijene dionica presudno će utjecati sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja je jučer počela izvješćem Alcoe.

Cijene dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija pala je 4 posto jer su prihodi Alcoe u trećem tromjesečju pali više od 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Čista dobit kompanija pala je, također, više nego što su analitičari procjenjivali – s lanjskih 149 milijuna dolara na samo 44 milijuna.

Tako je sezona objava poslovnih rezultata počela loše. A zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenja potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pala za 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekuje se, također, pad prihoda kompanija, i to za više od 3 posto na godišnjoj razini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,61 posto, na 6.374 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,23 posto, na 9.993 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.675 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close