Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2018. u 09:47
Foto: Thinkstock

Kasnije je negativni trend dodatno ojačan zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom i dosegnuo najvišu razinu u pet mjeseci jer su poslovni rezultati PepsiCoa podržali optimizam ulagača na početku sezone objava kvartalnih financijskih izvješća.

Dow Jones ojačao je 143 boda ili 0,58 posto, na 24.919 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.793 boda, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 7.759 bodova.

S&P 500 indeks dosegnuo je najvišu razinu od 1. veljače, kada je na najvećoj svjetskoj burzi započeo oštri pad cijena dionica zbog strahovanja ulagača da će jačanje inflacije navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Kasnije je negativni trend dodatno ojačan zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i drugih vodećih svjetskih gospodarstava.

No, posljednjih se tjedana tržište smirilo. Trenutno je S&P 500 indeks na dobitku od početka godine oko 4,5 posto, zahvaljujući rastu za 3 posto u posljednja četiri dana.

Jučerašnji uspon S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u potrošačkom sektoru za 1,3 posto, nakon što je PepsiCo izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju.

Cijena dionice tog proizvođača pića skočila je gotovo 5 posto, a slijedile su dionice Procter&Gamblea, s rastom cijene za 2,5 posto, i Coca-Cole, za 1,3 posto.

Rezultati PepsiCoa podržali su očekivanja da bi zarade kompanija u drugom tromjesečju mogle biti znatno veće nego u istom lanjskom razdoblju, zahvaljujući stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

Ovoga će tjedna rezultate, među ostalim, objaviti financijski divovi, kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup.

Nakon što su u ponedjeljak snažno porasle, u utorak su cijene dionica tih banaka pale.

S druge strane, jučer su se oporavile dionice u telekomunikacijskom i komunalnom sektoru.

Znatno su, 0,7 posto, porasle i dionice u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljnjem rastu cijena nafte, koje se kreću oko najviših razina u više od tri godine.

Zahvaljujući svemu tome, zabrinutosti zbog jačanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine pale su u drugi plan.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 7.692 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,53 posto, na 12.609 bodova, a pariški CAC 0,67 posto, na 5.434 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close