Wall Street pod pritiskom biotehnološkog sektora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2015. u 08:14
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale s rekordnih razina, nakon razočaravajućih vijesti iz biotehnološkog sektora, koji je izgubio više od 4 posto.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale s rekordnih razina, nakon razočaravajućih vijesti iz biotehnološkog sektora, koji je izgubio više od 4 posto.

Dow Jones oslabio je 42 boda ili 0,23 posto, na 18.037 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 posto, na 2.108 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 5.060 bodova.

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa s rekordnih razina ponajviše je posljedica pada cijena dionica u biotehnološkom sektoru za 4,1 posto, nakon što je nekoliko kompanija, među kojima Amgen i Celladon, izvijestilo da njihovi lijekovi nisu prošli testiranja prema očekivanjima.

Cijena dionice Amgena pala je više od 3, a Celladona više od 80 posto.

Taj se sektor našao pod pritiskom i zbog napisa u medijima o previsokim cijenama lijekova.

"Cijene lijekova doista zabrinjavaju ulagače", kaže Paul Yook, portfelj menadžer u tvrtki Life Sci Partners.

Ipak, zasad ne očekuje scenarij od prije godinu dana, kada je biotehnološki sektor u vrlo kratkom razdoblju izgubio više od 20 posto zbog strahovanja ulagača da je precijenjen. Tada se biotehnološki sektor vrlo brzo i oporavio od gubitaka, pa je od travnja prošle godine skočio više od 50 posto.

"Tom će usponu u određenom trenutku doći kraj, no još nisam u panici. Možda se radi samo o tome da neki veliki ulagači mijenjaju pozicije", kaže Bill Gunderson, predsjednik tvrtke Gunderson Capital.

Oštro je, 1,8 posto, jučer pao i S&P indeks zdravstvenog sektora, koji je dosad bio najveći dobitnik u ovoj godini.

Među ostalim, cijena dionice Mylana potonula je 5,7 posto, nakon što je ta farmaceutska kompanija odbila ponudu Teva Pharmaceuticalsa o preuzimanju za 40 milijardi dolara jer poslovodstvo smatra da je ta ponuda premala. Dionica Teve pojeftinila je, pak, 4,3 posto.

U fokusu ulagača bila je jučer i dionica Applea, koja je u redovnom trgovanju poskupila 1,8 posto. Nakon zatvaranja tržišta, u produljenom trgovanju cijena Applea porasla je daljnjih 1,1 posto jer je taj tehnološki div izvijestio o 27-postotnom rastu prihoda u prvom tromjesečju.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 7.103 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,93 posto, na 12.039 bodova, a pariški CAC 1,30 posto, na 5.268 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close