Wall Street: Plan za Cipar izazvao pad cijena dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2013. u 08:30
Guliver/Thinkstock

Tržišta su burno reagirala jer bi takav potez predstavljao zabrinjavajući presedan koji bi mogao potaknuti i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru, jer se ulagači plaše da bi prijedlog Europske unije o oporezivanju depozita u ciparskim bankama mogao zaprijetiti stabilnosti financijskog sustava eurozone.

Dow Jones oslabio je 62 boda, ili 0,43 posto, na 14.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 1.552 boda, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 3.237 bodova. Kako bi dobio pomoć EU-a od 10 milijardi eura i tako izbjegao bankrot, Cipar bi trebao uvesti porez na depozite u bankama do 10 posto. Taj je prijedlog izazvao prosvjede ciparskih građana i masovno podizanje štednih uloga.

Tržišta su, također, burno reagirala jer bi takav potez, kažu analitičari, predstavljao zabrinjavajući presedan, koji bi mogao potaknuti i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka. Zbog toga su jučer na europskim burzama oštro pale cijene dionica banaka. Ni američke banke nisu prošle puno bolje, pa je na Wall Streetu S&P indeks financijskog sektora skliznuo 1 posto. Ciparski parlament odgodio je glasovanje o oporezivanju bankovnih depozita za utorak, a dužnosnici su istaknuli da rade na smanjivanju poreznih stopa za vlasnike depozita manjih od 100 tisuća eura.

Prelijevanje problema sa Cipra na ostatak eurozone moglo bi ipak biti ograničeno s obzirom na posebnosti tog otoka, uključujući veličinu njegovog bankarskog sektora u odnosu na gospodarstvo, tumače analitičari. „Situacija na Cipru zabrinjava jer bi ovakav porez bio presedan. Pitanje je mogu li vlasti uvjeriti tržišta da se ovaj prijedlog odnosi samo na Cipar, malu državu gdje je bankarski sektor zapravo više porezno utočište. Ako u tome ne uspiju, to bi moglo izazvati zabrinutost za cijeli europski bankarski sustav“, kaže Nick Sargen, direktor u fondu Fort Washington Investment Advisors.

Koliko je taj prijedlog uznemirio ulagače, pokazuje skok VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za više od 18 posto. Prošloga je tjedna taj indeks skliznuo na najnižu razinu u šest godina, dok su jučer ulagači pojačano osiguravali svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Premda su burzovni indeksi na Wall Streetu pali dva dana zaredom, analitičari nisu zabrinuti. „Bikovi i dalje kontroliraju tržište, pa bi do kraja mjeseca S&P 500 indeks mogao dosegnuti najvišu razinu u povijesti“, kaže Uri Landesman, predsjednik tvrtke Platinum Partners.

No, ulagači su oprezni od prošloga tjedna kada je Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti, dok se S&P 500 primaknuo na samo nekoliko bodova od rekorda. Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi oko 6,45 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 6.457 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,40 posto, na 8.010 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 3.825 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close