Wall Street pao treći dan zaredom, gospodarstvo slabi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 08:28
Foto: Thinkstock

Zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom.

Zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale treći dan zaredom, i to više nego prethodnih dana, dok je dolar oslabio, a cijena nafte porasla.

Dow Jones skliznuo je 292 boda ili 1,62 posto, na 17.718 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,46 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 2,37 posto, na 4.876 bodova.

Pad cijena dionica ponajviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja. Pad narudžbi za trajne proizvode u veljači za 1,4 posto, što je već šesti mjesec kako investicije padaju, pokazuje da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva i dalje usporava.

Premda većina analitičara smatra da će usporavanje biti privremeno, ima i drugačijih mišljenja. Odmah nakon objave podataka o narudžbama, analitičari Goldman Sachsa smanjili su procjene rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s 2 na 1,8 posto na godišnjoj razini.

Slabljenje gospodarskog rasta navest će najvjerojatnije američku središnju banku na odgodu povećanja kamatnih stopa do jeseni, no to jučer nije utješilo ulagače, kao ni slabljenje dolara.

Američka je valuta u proteklih godinu dana prema košarici valuta ojačala oko 20 posto, što je izazvalo bojazni ulagača od pada prihoda i zarada američkih multinacionalnih kompanija, čiji proizvodi zbog toga postaju manje konkurentni na svjetskom tržištu.

Jučer je, međutim, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest vodećih svjetskih valuta, oslabio 0,25 posto, na 96,95 bodova. Time se dodatno udaljio od 100,39 bodova, najviše razine u posljednjih 12 godina, dosegnute prije desetak dana.

„Snažan dolar naveo je analitičare na smanjenje procjena zarada kompanija, ali ako se nastavi niz slabih makroekonomskih izvješća, što bi potvrdilo da se rast gospodarstva usporava, to će zasigurno utjecati na tržište“, kaže Chad Morganlander, portfelj menadžer u tvrtki Stifel, Nicolaus & Co.

S padom tečaja dolara jučer su poskupile sve sirovine čiji se cijene izražavaju u američkoj valuti. Tako je cijena nafte na londonskom tržištu skočila 2,5 posto, na 56,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 49,20 dolara. I to, premda se u Kini i SAD-u zalihe 'crnog zlata' kreću na rekordnim razinama.

Najveći su gubitnici, s padom većim od 4 posto, jučer bili biotehnološki i sektor proizvođača čipova, zbog čega je među vodećim indeksima najveći pad zabilježio Nasdaq, više od 2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 6.990 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,17 posto, na 11.865 bodova, a pariški CAC 1,32 posto, na 5.020 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close