Wall Street pao na najniže razine u 14 mjeseci, globalni rast usporava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2018. u 09:40
Foto: Reuters

Russell 2000 indeks manjih kompanija zaronio je, pak, u područje ‘medvjeda’, 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, pri čemu je S&P 500 zaronio na najnižu razinu u 14 mjeseci, jer su ulagači nervozni zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i predstojeće sjednice Feda.

Dow Jones potonuo je 507 bodova ili 2,11 posto, na 23.592 boda, dok je S&P 500 skliznuo 2,08 posto, na 2.545 bodova, a Nasdaq indeks 2,27 posto, na 6.753 boda.

S&P 500 našao se nakon jučerašnjeg pada na najnižoj razini od listopada 2017. godine i, kao i Dow Jones, zaronio dublje u području korekcije, odnosno 10 posto ispod svojih rekordnih razina dosegnutih prije nešto više od dva mjeseca.

Russell 2000 indeks manjih kompanija zaronio je, pak, u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

Posljedica je to niza slabijih nego što se očekivalo podataka koji pokazuju da se rast najvećih svjetskih gospodarstava, od kineskog i japanskog do eurozone, usporava.

Ulagači su nervozni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Očekuje se da će Fed još jednom, po četvrti put ove godine, podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, važnije će biti poruke Feda o tome što kani ubuduće. Ulagači se nadaju signalima o usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa, s obzirom na usporavanje rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, ali i zbog slabljenja inflacijskih pritisaka nakon oštrog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Donedavno se očekivalo da će Fed u idućoj godini povećati kamate u tri navrata, no sada se ulagači nadaju da će tih povećanja biti manje, što bi podržalo tržište dionica.

„Ulagači zadržavaju dah prije odluka Feda. Ako Fed podigne nogu s papučice gasa u prvoj polovici iduće godine, s tržišta će biti uklonjena jedna velika nesigurnost”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Osim zbog Feda i usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ulagači su, kažu analitičari, zabrinuti zbog negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u SAD-u, nesigurnosti u vezi brexita…

Zbog toga je jučer VIX 'indeks straha' Čikaške burze opcija skočio za 2,9 bodova, na 24,52 boda, najvišu razinu u sedam tjedana. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,05 posto, na 6.773 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,86 posto, na 10.772 boda, a pariški CAC 1,11 posto, na 4.799 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close