Wall Street oslabio drugi dan, ulagači analiziraju koji bi sektori mogli imati najviše koristi od porezne reforme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2017. u 08:35
Foto: Thinkstock

Republikanski zastupnici u oba doma Kongresa podržali su jučer porezni zakon, koji predstavlja najveću poreznu reformu u SAD-u u 30 godina.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago pali drugi dan zaredom dok ulagači, nakon što je američki Kongres prihvatio poreznu reformu, analiziraju koji bi sektori mogli imati najviše koristi od toga.

Dow Jones oslabio je 0,11 posto, na 24.726 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 2.679 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 6.960 bodova.

Republikanski zastupnici u oba doma Kongresa podržali su jučer porezni zakon, koji predstavlja najveću poreznu reformu u SAD-u u 30 godina.

Među promjenama se ističe smanjenje porezne stope na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto, što bi trebalo potaknuti rast zarada kompanija.

Prema procjenama analitičara UBS-a, smanjenje poreza moglo bi potaknuti rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za oko 9 posto.

Uz to, analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup dionica na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog tržištu kapitala.

Međutim, nakon što su danima najvažniji indeksi na Wall Streetu indeksi dosezali nove rekordne razine, u posljednja su dva dana pali.

Analitičari kažu da su porezne promjene već uračunate u cijene dionica, s obzirom da je od polovice studenoga, kada je Zastupnički dom prihvatio prvi prijedlog reforme, S&P 500 indeks porastao oko 4,5 posto, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u prometnom, bankarskom i drugim sektorima koji bi mogli najviše profitirati od reforme.

"Nema više toliko prostora za uspon cijena kao prošloga tjedna. No, kada ulagači dokuče koje će kompanija imati najviše koristi od porezne reforme i kada same kompanije počnu izvještavati o tome, očekujem veće pomake u cijenama", kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

U četiri od 11 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše je, 1,4 posto, skočio energetski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena nafte za više od 1 posto, nakon što je objavljeno da su prošloga tjedna zalihe nafte u SAD-u pale više nego što se očekivalo.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 7.525 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,11 posto, na 13.069 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 5.352 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close