Wall Street na oprezu zbog slabih gospodarskih podataka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. lipanj 2014. u 09:33
Thinkstock

Dow Jones oslabio je 21 bod, ili 0,13 posto, na 16.846 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 1.957 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 4.379 bodova.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale zbog slabijih nego što se očekivalo podataka o potrošnji Amerikanaca i izjave dužnosnika Feda da bi uskoro trebalo povećati ključne kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 21 bod, ili 0,13 posto, na 16.846 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 1.957 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 4.379 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je opreza ulagača nakon što je James Bullard, predsjednik podružnice Feda u St. Louisu, kazao da bi ključne kamate trebalo povećati krajem prvog tromjesečja iduće godine.

Stopa nezaposlenosti past će do kraja godine ispod 6 posto, a čini se da će inflacija dosegnuti 2 posto, što znači da se situacija u gospodarstvu normalizira, kazao je Bullard.

Američka središnja banka već godinama vodi politiku rekordno niskih kamatnih stopa, što pozitivno utječe na tržište kapitala, pa ulagači priželjkuju nastavak takve labave monetarne politike barem do druge polovice iduće godine.

Zahvaljujući tome, cijene dionica kreću se nadomak najviših razina u povijesti. No, pitanje je opravdavaju li gospodarski podaci tako visoku razinu cijena.

Nakon šokantnog podatka u srijedu da je američki bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju potonuo 2,9 posto, najviše u pet godina, jučer je objavljeno da je potrošnja Amerikanaca u svibnju porasla svega 0,2 posto, nakon stagnacije u travnju. A ako se uključi i utjecaj inflacije, potrošnja je pala drugi mjesec zaredom.

Kako osobna potrošnja čini više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti, analitičari su nakon ovih podataka smanjili procjene rasta. Sada očekuju jačanje BDP-a u drugom tromjesečju za 2,2 posto, dok su se prije procjene kretale i do 4 posto.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo samo oko 5,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,6 milijardi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,64 posto, na 9.804 boda, a pariški CAC 0,47 posto, na 4.439 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,02 posto, na 6.735 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close