Wall Street: Dow Jones dosegnuo novi rekord, i S&P blizu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2013. u 08:04
Guliver/Thinkstock

Ulagače je ponajviše ohrabrilo izvješća ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje.

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti jer su ulagače ohrabrili podaci o zapošljavanju u američkom privatnom sektoru.

Dow Jones ojačao je 42 boda, ili 0,30 posto, na 14.296 bodova, a S&P 500 indeks 0,11 posto, na 1.541 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,05 posto, na 3.222 boda. Nakon što se dan prije Dow Jones probio iznad rekordnih razina iz 2007. godine, jučer se S&P 500 indeks primaknuo na samo 1,5 posto od najviših razina u povijesti. Ulagače je ponajviše ohrabrilo izvješća ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, prema kojemu je u veljači u privatnom sektoru otvoreno 198.000 novih radnih mjesta.

Zbog toga se ulagači nadaju i dobrim službenim podacima o zaposlenosti, koji će biti objavljeni u petak. U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da je u veljači broj radnih mjesta povećan za 160.000, nešto više nego u siječnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,9 posto. „Ako taj podatak bude manji od 150.000, to bi moglo poljuljati tržište. No, ako broj zaposlenih poraste za više od 175.000, to bi moglo dodatno potaknuti uspon cijena dionica“, David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Kako se ulagači nadahu ubrzanju rasta američkog gospodarstva, najveći su dobitnici jučer bili rudarski i energetski sektor, koji su najosjetljiviji na gospodarska kretanja. Cijena dionice Freeport-McMoRan Cooper & Golda porasla je više od 4, a naftnog diva Chevrona 0,5 posto. Osim naznaka jačanja gospodarstva, tržište podržava uvjerenje ulagača da će američka središnja banka Fed i dalje voditi labavu monetarnu politiku kako bi potaknula zapošljavanje i ubrzala rast bruto domaćeg proizvoda.

„Kada dosegnete rekordne razine, logično je pitanje je li tržište precijenjeno. No, ne očekujem korekciju cijena dionica na niže jer su razlozi koji su potaknuli njihov uspon još uvijek prisutni. Tržište bi moglo rasti sve dok ti razlozi ne izblijede“, kaže David Joy.

Među gubitnicama se jučer našla dionica Microsofta, s padom cijene za oko 1 posto, nakon što je Europska unija izrekla kaznu najvećem svjetskom proizvođaču softvera od oko 730 milijuna dolara jer korisnicima nije pružio mogućnost izbora web browsera. Zbog visokih razina indeksa ulagači su oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi oko 6,5 milijardi.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 6.427 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 3.773 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,62 posto, na 7.919 bodova.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close