Wall Street: Dobri poslovni rezultati potaknuli rast cijena dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 09:05
Foto: Thinkstock

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice građevinskog sektora.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i solidnim pokazateljima iz američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 61 bod, ili 0,36 posto, na 17.113 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 1.983 boda, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 4.456 bodova.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice građevinskog sektora, što se zahvaljuje podatku da je prodaja postojećih kuća u lipnju dosegnula najvišu razinu u osam mjeseci. Oporavak američkog tržišta nekretnina potaknuo je skok cijena dionica građevinskih divova, kao što su D.R. Horton i Beazer Homes, za gotovo 2 posto.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o inflaciji u lipnju jer trend ukazuje na sporo jačanje inflatornih pritisaka, što otvara prostor središnjoj američkoj banci za postupno smanjivanje poticajnih programa.

Zahvaljujući, pak, boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, porasle su cijene dionica nekoliko kompanija, među kojima tehnološkog diva Verizon Communicationsa.

S druge strane, zbog slabijih nego što se očekivalo financijskih rezultata, pale su cijene dionica Coca-Cole, United Technologiesa i Travelers Companiesa.

Nisu oduševili ni poslovni rezultati Applea i Microsofta, pa cijene dionica tih tehnoloških divova nisu znatnije oscilirale.

Dosad je kvartalna izvješća objavilo oko 23 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 66 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo, što je više od dugoročnog povijesnog prosjeka od 63 posto. Više od 64 posto kompanija nadmašilo je, pak, očekivanja po pitanju prihoda, više od 61-postotnog dugoročnog prosjeka.

Premda su očekivanja niska, pa kompanijama nije teško nadmašiti ih, analitičari su zadovoljni dosad objavljenim izvješćima.

„Dosad su zarade prilično robusne, veće nego što su ulagači očekivali. Premda ima onih koje zabrinjava valuacija, s obzirom da se S&P 500 i Dow Jones kreću oko najviših razina u povijesti, ipak su dionice sada atraktivnije za ulaganje nego obveznice“, kaže William Greiner, direktor u tvrtki Mariner Wealth Advisors.

Kako je sezona objave kvartalnih izvješća u punom jeku, geopolitičke napetosti u vezi Ukrajine i Pojasa Gaze pale su u drugi plan.

„Situacija u Ukrajini i Gazi zabrinjava, no to je više pitanje utjecaja na raspoloženje nego gospodarskih temelja“, kaže Greiner.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,05 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,56 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,99 posto, na 6.795 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,27 posto, na 9.734 boda, a pariški CAC 1,50 posto, na 4.369 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close