Wall Street čeka najveći rast dobiti kompanija od 2014.

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2017. u 22:01
Skok dobiti mogao bi dati dodatan vjetar u leđa dioničkim tržištima/REUTERS

Dobri rezultati iz izvješća za četvrti kvartal trebali bi opravdati rekordne razine burzovnih indeksa.

Većina američkih kompanija objavit će najsnažniji rast dobiti u posljednje dvije godine što bi trebalo opravdati rekordne razine burzovnih indeksa na Wall Streetu, smatraju tamošnji financijski analitičari.

Prema rezultatima ankete Thomson Reutersa među analitičarima, kompanije uz sastava indeksa S&P 500 u prosjeku bi trebale objaviti rast dobiti za 6,2 posto u četvrtom tromjesečju. To bi bio najsnažniji rast dobiti od istovjetnog tromjesečja 2014. godine kada je dobit u prosjeku uvećana za sedam posto. Jonathan Golub, analitičar RBC Capital Marketsa smatra kako je općenita slika u američkom gospodarstvu posljednjih mjeseci bila pozitivna, pa je logično da se to prelilo i na korporativnu aktivnost.

 

17,1 iznosi

omjer cijene i zarade za S&P 500, a povijesni je prosjek 15

Naime, jedan od ključnih pokazatelja stanja proizvodnog sektora, indeks menadžera nabave, nedavno je dosegnuo najvišu razinu u posljednje dvije godine. Odlični financijski rezultati stoga bi mogli dati dodatan vjetar u leđa dioničkim tržištima u SAD-u koja su u usponu još od pobjede Donalda Trumpa u studenom na predsjedničkim izborima. S&P 500 indeks u ponedjeljak se kretao oko 2274 bodova, pa analitičari ističu kako se zbog toga i vrednovanja kompanija nalaze na jednako rekordnim razinama.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju kako se odnos cijene i zarade (P/E) za S&P 500 trenutno nalazi na 17,1 što je daleko iznad povijesnog prosjeka od 15. Drugim riječima, investitori su trenutno spremni platiti 17 godišnjih dobiti kompanija iz sastava tog indeksa. "Dobra poslovna izvješća uklonit će dio zabrinutosti da se tržište vinulo previsoko i prebrzo", smatra Bucky Hellwig, stariji potpredsjednik u BB&T Wealth Managementu. Burzovna statistika kazuje i kako u prosjeku 60 posto kompanija pozitivno iznenadi analitičare svojim izvješćima.

No, ako je već spomenuti indeks menadžera nabave iznad vrijednosti od 50 bodova – kao što je sada – tada u prosjeku 70 posto kompanija objavi bolja izvješća od očekivanja. Osim toga, kompanije iz sastava S&P-a 500 do sada su 41 put najavile bolje prognoze za četvrti kvartal 2016. što je 28 posto više nego godinu ranije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close