Wall Street blago ojačao nakon četiri dana pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2015. u 10:06
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, nakon četiri dana neprestanog pada, jer su se ponešto oporavili tehnološki i biotehnološki sektor.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, nakon četiri dana neprestanog pada, jer su se ponešto oporavili tehnološki i biotehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 34 boda ili 0,19 posto, na 17.712 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,24 posto, na 2.061 bod, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 4.891 bod.

Rast indeksa, nakon četiri dana neprestanih gubitaka, ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru pred sam kraj trgovanja.

Nakon članka Wall Street Journala da Intel pregovara o kupnji konkurentske tvrtke Altera, cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača čipova skočila je više od 6 posto, dok je dionica Altere poskupila više od 28 posto.

"U posljednje vrijeme najavljeno je puno preuzimanja i spajanja, a to je dobro za tržište", kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Blagom usponu indeksa pridonio je i oporavak dionica u biotehnološkom sektoru, koje su jučer porasle 1,9 posto, nakon što su u prethodna četiri dana potonule 7 posto.

Najveći je gubitnik, pak, jučer bio energetski sektor, zbog pada cijena nafte za 5 posto jer su splasnule bojazni da bi sukobi u Jemenu mogli narušiti opskrbu naftom s Bliskog istoka.

Jučer objavljena treća procjena potvrdila je da je u posljednjem lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,2 posto na godišnjoj razini, znatno sporije od impresivnog 5-postotnog skoka u trećem kvartalu.

Osim usporavanja rasta gospodarstva, ulagače je zabrinuo i podatak da su u četvrtom tromjesečju prosječne zarade kompanija nakon oporezivanja pale za 1,6 posto, nakon rasta od 4,7 posto u prethodnom kvartalu.

To je ponajviše posljedica pada zarada kompanija u inozemstvu za 8,8 posto, što je njihov najveći pad od recesije 2008. i 2009. godine i zasigurno nije dobra uvertira u skorašnju sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata.

Na pad zarada najviše je utjecalo jačanje dolara prema euru i drugim najvažnijim svjetskim valutama, zbog čega proizvodi američkih multinacionalki postaju manje konkurentni na svjetskom tržištu, pa kompanijama padaju prihodi i zarade.

Komentar predsjednice Feda Janet Yellen na konferenciji bankara u San Franciscu da američka središnja banka ozbiljno razmatra normalizaciju monetarne politike i da bi krajem ove godine mogla povećati kamate nije utjecao na tržište.

"U njezinim komentarima nije bilo ničeg novog ili drugačijeg od onoga što smo dosad čuli", kaže Massocca.

U cijelom proteklom tjednu S&P 500 indeks skliznuo je 2,2 posto, dok je Dow Jones pao 2,3, a Nasdaq indeks 2,7 posto. To je već četvrti tjedni pad tih indeksa u posljednjih pet tjedana.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,21 posto, na 11.868 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5.034 boda. Londonski FTSE skliznuo je, pak, 0,58 posto, na 6.855 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close