Vjerovnici Optime tražbinama ulaze u vlasništvo, HT će postati drugi najveći dioničar

Autor: Tin Bašić , 06. ožujak 2014. u 17:32
Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Pravo na upis novih dionica ima 163 vjerovnika, a daleko najviše ima Zaba.

Optima telekom povećava temeljni kapital za najviše 539,88 milijuna kuna. Riječ je o povećanju koje je posljedica unosa prava i pretvaranja tražbina vjerovnika predstečajne nagodbe u udjele u toj telekomunikacijskoj kompaniji.

Sukladno planu financijskog restrukturiranja, kojeg je nagodbeno vijeće Financijske agencija odobrilo početkom studenoga prošle godine, vjerovnici Optime telekoma svoje će tražbine pretvoriti u vlasničke udjele, odnosno dionice. Tako će se povećanje temeljnog kapitala, kako je objavljeno u pozivu za Glavnu skupštinu koja će se održati 15. travnja, provesti izdavanjem najviše 53,98 milijuna novih dionica nominalne vrijednosti deset kuna. "Dionice će se izdavati po nominalnoj vrijednosti unosom tražbina jednake nominalne vrijednosti", stoji u obavijesti Optime telekoma.

A pravo na upis novih dionica ima 163 vjerovnika. Daleko najviše ima Zagrebačka banka. U obavijesti stoji kako Zaba ima pravo upisati 28,2 milijuna novih dionica, nominalne vrijednosti ukupno 282,05 milijuna kuna. To je čak 52,24 posto novog izdanja vrijednosnica Optime telekoma. Zbroje li se i sadašnje dionice Optime koje Zaba ima, ta će banka nakon povećanja temeljnog kapitala držati 28,25 milijuna dionica ovog telekoma što će biti udjel od 49,72 posto. Hrvatski telekom, prema objavljenom popisu, ima pravo upisati 5,2 milijuna novih dionica nominalne vrijednosti 52,03 milijuna kuna.

Time će HT postati drugi po veličini dioničar Optime telekoma. Na trećem mjestu je, s pravom upisa 2,39 milijuna komada, odvjetnik Marijan Hanžeković. Slijedi Raiffeisen banka s pravom upisa 2,24 milijuna dionica te Raiffeisen invest (koji dionice upisuje za račun svojih fondova) koji ima pravo na 1,48 milijuna dionica. Nakon što u izvaparničnom postupku koji se vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu bude sklopljena predstečajna nagodba, u roku od tri dana Uprava će objaviti poziv na upis dionica koji će trajati 20 dana. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Škegro = Metronet
a ne Optima…

Koliko će imati pravo upisati Škegro?[emo_smijeh]

New Report

Close