Više od polovice prihoda Končar osigurao izvozom

Autor: Marija Brnić , 28. veljača 2018. u 22:00
Ukupni prihodi 3,13 milijarde kuna/ Igor Šoban/PIXSELL

Dok prodaja na domaćem tržištu bilježi pad od 13%, na stranome su u plusu 12 posto.

Ukupni prihodi grupe Končar prema nerevidiranim financijskim izvještajima za 2017. porasli su za 0,5 posto na 3,13 milijarde kuna, a iskazana je neto dobit od 114,4 milijuna kuna za trećinu manja u odnosu na prethodnu godinu, dok je konsolidirana operativna dobit Grupe 100,2 milijuna kuna, izuzmu li se jednokratni troškovi vrijednosnog usklađenja. prema pojašnjenju Uprave, vrijednosno usklađenje od 51,6 milijuna kuna najvećim dijelom se odnosi na usklađenje dugotrajne imovine u Končar Obnovljivim izvorima. 

Što se prihoda tiče, više od polovice, 1,57 milijardi kuna, ostvareno je izvozom i, za razliku od prodaje na domaćem tržištu na kojem se bilježi pad veći od 13 posto, izvoz bilježi 12-postotno povećanje.

Najizdašnije međunarodno tržište bila je Švedska, s udjelom od 13 posto, a u kojoj su Končar Distributivni i specijalni transformatori i Končar Generatori i motori uprihodili 211 milijuna kuna. Slijede Njemačka u koju je izvezeno 181 milijun kuna, te Finska s 96 milijuna kuna, a početak radova na generatorima za hidroelektranu u Keniji diže tu zemlju među značajnija tržišta, ispred BiH i Austrije.

Lani je Grupa ugovorila novih poslova u vrijednosti 2,48 milijarde kuna, od čega 52 posto na stranim tržištima. Najviše poslova u Hrvatskoj ugovoreno je s HEP-om, 477 mil. kuna, a na stranim tržištima prednjači Švedska u kojoj je vrijednost novih poslova 194 mil. kuna, a slijede Njemačka, a jedan od većih poslova je i isporuka generatora Iranu.

Komentirajte prvi

New Report

Close