Više od četrdeset tvrtki na ZSE našlo se u nekoj od faza predstečajne nagodbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2014. u 11:57
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nezahvalna ekonomska situacija petu godinu zaredom snažno je utjecala na domaće tržište kapitala.

 Nezahvalna ekonomska situacija petu godinu zaredom snažno je utjecala na domaće tržište kapitala, te se u 2013. više od četrdeset tvrtki ili otprilike 20 posto njihovog ukupnog broja na burzi našlo u nekoj od faza predstečajne nagodbe, navodi Zagrebačka burza u pregledu trgovine u prošloj godini.

Ipak, dionički indeks Crobex u 2013. porastao je i to 3,1 posto, a Crobex10 2,4 posto.

I specijalizirani dionički indeksi ostvarili su rast vrijednosti, uz izuzetak indeksa građevinskog sektora CROBEXkonstrukt, koji je pao 14,2 posto, što je dobar pokazatelj stanja u tom gospodarskom sektoru. Ostali su indeksi rasli u rasponu od 1,25 (CROBEXnutris) do 40,7 posto (CROBEXturist).

Kako se navodi u današnjem pregledu, obujam trgovanja na Zagrebačkoj burzi nije značajnije odstupio od razina iz prethodne godine – promet dionicama unutar knjige ponuda smanjen je za 6,8 posto, no ukupni je promet tek 1,2 posto slabiji, ponajprije zahvaljujući dobrom blok-prometu dionicama, kao i prometu komercijalnim zapisima te strukturiranim proizvodima.

Više od polovine prošlogodišnje likvidnosti koncentrirano je na prvih deset dionica s najvećim prometom. Na njih se odnosi gotovo 1,5 milijardi od 2,7 milijardi kuna ukupnog redovnog prometa dionicama u 2013. godini.

Listu najlikvidnijih izdanja u prošloj godini i dalje predvodi dionica HT-a, kojom je ostvareno više od 528 milijuna kuna prometa, odnosno gotovo 20 posto ukupnog prometa dionicama u redovnom trgovanju.

Sa 145,7 milijuna kuna prometa, na drugom je mjestu dionica Valamar Adria Holdinga, dok je povlaštenim dionicama Adris grupe lani ostvareno 128,8 milijuna kuna prometa.

Dionicama Ericssona Nikole Tesle realizirano je 121,5 milijuna kuna godišnjeg prometa, a po više od 100 milijuna kuna iznosio je i promet dionicama Končar Elektroindustrije te Leda. Među deset najlikvidnijih izdanja u prošloj godini još su bili i AD Plastik, Petrokemija, Riviera Adria te Dioki u stečaju.

Najveća dobitnica među najtrgovanijim dionicama u 2013. bila je dionica Valamar Adria Holdinga, čija je cijena u prošloj godini porasla za 35,3 posto. Slijede dionice AD Plastika s rastom cijene za 18,1 posto, dok je na trećem mjestu povlaštena dionica Adris grupe, s porastom za 11,7 posto.

Nasuprot tome, dionica Diokija najveća je gubitnica među likvidnijim izdanjima, s padom cijene za 64,7 posto. Slijedi dionica Petrokemije sa cjenovnim padom od 23,1 posto, pa dionica HT-a, čija je cijena u 2013. godini smanjena za 10,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close