Viro ostaje na burzi, tvrtka Robić spriječila delistiranje

Autor: Tin Bašić , 27. prosinac 2012. u 22:01
Povlačenje je predloženo kako bi se Viro u potpunosti pripremio za nove uvjete poslovanja, kaže Uprava/VL

S obzirom na to da Robić drži 30 posto dionica šećerane, samo taj glas protiv bio je dovoljan za ostanak na ZSE.

Viro ipak neće povući dionice sa Zagrebačke burze. Na glavnoj skupštini u četvrtak nije prihvaćen prijedlog Uprave koja je htjela delistirati dionice. U priopćenju koje je Viro objavio netom nakon završetka skupštine, nije rečeno tko je spriječio delistiranje dionica. No mirovinski fondovi već prije su se izjasnili da su apsolutno protiv takve odluke, ali budući da ukupno imaju nešto manje od 14 posto udjela u šećerani, nisu u startu imali snage samostalno spriječiti naum Uprave.

Uz pomoć 'prijatelja'
Kako neslužbeno doznajemo, navodno je drugi dioničar po veličini, tvrtka Robić, spriječila odlazak Vira sa Zagrebačke burze. S obzirom na to da Robić drži 30 posto dionica, samo taj glas protiv bio je dovoljan za ostanak na ZSE. No službenu potvrdu te informacije nismo mogli dobiti ni od predsjednika Uprave Željka Zadre niti od odvjetnika tvrtke. Po zakonu, odluku od delistiranju na skupštini mora donijeti 75 posto dioničara.  "Ostanak na Zagrebačkoj burzi, s obzirom na stanje tržišta kapitala, za Viro predstavlja značajan direktni i indirektni trošak koji će imati dodatan negativni utjecaj na poslovne rezultate tvrtke", stoji u priopćenju šećerane objavljenom nakon skupštine.Prijedlog odluke o povlačenju burze dan je, objašnjava se, kako bi se Viro u potpunosti pripremio za nove uvjete poslovanja koji ovu šećeranu očekuju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Od toga dana, tvrdi Uprava Vira, hrvatska industrija šećera moći će proizvoditi maksimalno 192.877  tona šećera, a u europski  će proračun morati uplaćivati 12 eura po toni šećera, odnosno 2,3 milijuna eura godišnje.

Žale se na kvote
"Uz nižu proizvodnju i dodatne troškove koji nas očekuju u Europskoj uniji, Viro je odlukom Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodne  kvote neočekivano izgubio više 10.000 tona kvote godišnje, što  će nam u sedmogodišnjem razdoblju uzrokovati gubitak od 380 milijuna kuna", izjavio je Zadro u priopćenju. Bez obzira na sve, mirovinci mogu biti zadovoljni što u portfeljima i dalje mogu imati dionice Vira. Naime, zabranjeno im je držati vrijednosnice kompanija koje ne kotiraju na burzi. Glavna skupština prihvatila je prijedlog o isplati dividende od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011. u ukupnom iznosu od 27,7 mil. kuna. Dividenda će biti isplaćena najkasnije do 26. siječnja 2013. godine.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

moje osobno mišljenje: da je odluka o delistiranju i donešena, od jučer prisutne gospode svejedno ne bi dobili dionice, ipak će ih morali platiti i to čini mi se kao i za Sladoranu, min. + 50 %, nema više Čobankovića da malo pogura, a nema ni DAB-e, a nema ni prizvođača repe za kojima je izrazio veliko žaljenje gospon Marinko, jer su mu sve dionice pokupovali “špekulanti” , a ne fina gospoda kao on

New Report

Close