Virgin America izlazi na burzu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2014. u 22:00
Milijarder Richard Branson u niskobudžetnoj aviokompaniji drži 22 posto udjela/REUTERS

IPO vrijedan 115 milijuna dolara.

Niskobudžetna zrakoplovna kompanija Virgin America, u djelomičnom vlasništvu poznatog britanskog milijardera Richarda Bransona, predala je zahtjev za inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica na Njujorškoj burzi u nastojanju da se proširi na američkom zrakoplovnom tržištu.

Virgin America želi inicijalnom javnom ponudom dionica prikupiti 115 milijuna dolara, ali stvaran iznos bi mogao biti puno veći. Ponudu dionica vodit će konzorcij u sastavu banke Barclays i Deutsche Bank Securities. Bransonova kompanija, poznata po ambijentalnoj rasvjeti, besplatnom wi-fiju i udobnim kožnim sjedalima koje nudi putnicima čak i u ekonomskoj klasi, nudi letove u 22 grada u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, koristeći flotu od 53 zrakoplova Airbus A320. Branson, čije je ulaganje u Virgin America ograničeno američkim pravilima o stranim ulaganjima, posjeduje 22-postotni udio u kompaniji kroz Virgin Group i jedan hedge fond.

Taj je britanski poduzetnik također i vlasnik 51 posto udjela u kompaniji Virgin Atlantic, koji je zadnji put zabilježio godišnju dobit u 2011. godini.  S druge pak strane Virgin America u posljednje je dvije godine zauzeo vodeće mjesto među američkim zrakoplovnim kompanijama po kvaliteti, navodi se u istraživanju koje su objavili istraživači sa Wichita State University i Embry-Riddle Aeronautical University.Kompanija je u 2013. zaradila 10,5 milijuna dolara, uz prihode od 1,42 milijarde dolara. Bila je to njezina prva profitabilna godina od kada je počela s radom još 2007. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close