VIDEO: Na Wall Streetu oprez zbog summita u Singapuru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2018. u 08:47
Foto: Reuters

Ulagači su oprezni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, no trgovalo se oprezno jer su ulagači suzdržani nakon nesuglasica na summitu skupine G7 tijekom vikenda, a uoči summita između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Dow Jones ojačao je 6 bodova ili 0,02 posto, na 25.322 boda, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na 2.782 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 7.659 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo oprezno jer sastanak Skupine G7 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava tijekom vikenda nije donio nikakvog napretka u razgovorima o trgovinskim pitanjima.

Naprotiv, razmijenjene su teške riječi između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i kanadskog premijera Justina Trudeaua, a Washington se našao izoliran od strane ostalih šest zemalja.

Čini se, kažu analitičari, da tržište nije puno očekivalo od tog sastanka, pa nije znatnije ni reagiralo na neuspjeh.

„Uoči sastanka G7 svi su znali koje su teme, ali i to da vjerojatno niša neće biti dogovoreno. Sada je u fokusu summit u Singapuru i postoji mogućnost da rezultira nečim dobrim”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

U utorak  u Singapuru razgovaraju američki predsjednik Trump i vođa Sjeverne Koreje Kim, među ostalim, o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, a mnogi se nadaju da će to pridonijeti smanjenju geopolitičkih napetosti.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Očekuje se da će Fed na ovoj sjednici po drugi put ove godine povećati ključne kamatne stope, a u fokusu ulagača bit će i mogući signali kane li čelnici Feda do kraja godine povećati kamate još jednom ili dva puta.

Uskoro bi i Europska središnja banka (ECB) mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku, a to će pitanje, kako se očekuje, čelnici banke razmatrati na sjednici u četvrtak.

To znači da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na tržištima, što je podržavalo rast burzi dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,05 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,6 milijardi.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer osjetno porasle nakon poruka nove talijanske vlade da ta zemlja ostaje u eurozoni i da će smanjiti razinu javnog duga.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,73 posto, na 7.737 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,60 posto, na 12.842 boda, a pariški CAC 0,43 posto, na 5.473 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close