Veliki institucionalni dioničari ubrzano napuštaju Uljanik

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2019. u 14:20
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Vodeći domaći osiguravatelj do sada je držao 333.332 dionice Uljanika, odnosno 9,93 posto udjela, a u srijedu je prodao sve dionica.

Veliki institucionalni dioničari ubrzano napuštaju Uljanik.

Adris je u petak priopćio da je Croatia osiguranje koja je u njegovu većinsku vlasništvu rasprodala sav udjel u posrnulom pulskom brodogradilištu. Vodeći domaći osiguravatelj do sada je držao 333.332 dionice Uljanika, odnosno 9,93 posto udjela, a u srijedu je prodao sve dionice. Nakon prodaje, Adris je još izravno izložen Uljaniku kroz posjedovanje 83.000 dionica , odnosno 2,47 posto udjela. Trgovinski podaci za srijedu pokazuju da je Crosigov paket činio glavninu prometa tog dana.

Prodajom udjela Croatia osiguranja eskalirao je izlazak velikih dioničara. Prema podacima portala Moje dionice, 27. ožujka iz prvih 10 najvećih dioničara ispao je Erste obvezni mirovinski fond kategorije B koji je još 12. ožujka kao sedmi najveći dioničar držao 3,3 posto udjela. Od toga dana nema više ni PBZ/CO obveznog mirovinskog fonda kategorije B koji je držao peto mjesto ljestvice najvećih dioničara s malo manje od četiri posto dionica.  

Komentari (10)
Pogledajte sve

kilo i po brodogradilište i po.


A ince su se usrecili sa tih par desetaka lipa po dionici… taman za jednu veceru

To se radi da se smeće izbaci iz portfelja. Fondovi si ne mogu dopustiti da vode lipe u portfeljima koje će se vjerojatno skoro delistirati, zato to obicno prodaju prije kraha i delista da se riješe problema koje dugotrajni stecajni postupci nose.


100.000 dionica Uljanika vrijedi samo 50 grama.
50 grama je prosječnom antifašistu IDS-ovcu na visokoj poziciji
jedva za mjesec dana. To su rezultati, nažalost.

Cijelo brodogradilište vrijedi 1,5 kilograma ili oko 1milijun kn
na burzi. IDS građanima Istre s ljubavlju.

Javi to please ovima iz Eurostata jer oni još uvijek tvrde da je to područje kojim vlada napudrani za ona koja čuvaju domoljubi Kalifornija.
Vjerojatno će izgovor da je rat kriv za to biti dobar i onda kad više ne bude živih svjedoka tog vremena
Cijela Hrvatska je propala u 25 godina, a ti se naslađuješ propašću Uljanika?
Da nije i nju vodio IDS?


Evo primjer, i to recentan, kako su državne banke u Koreji ubrizgale čak 16 milijardi kuna u samo jednog od njihovih brodograditelja. Tako da se i kod nas može ista stvar odraditi. Samo je pitanje za koga naši bankari rade – za interese naše države. Ili one korejske.

Irelevantna usporedba. Jedino HPB je kod nas još u većinskom državnom vlasništvu i sasvim sigurno nemaju dovoljno kapitala da izbave Uljanik, čak i kad bi to htjeli. A inozemni kapital nas izbjegava i kod potencijalno profitabilnih investicija, a kamoli ne kod ovakvih kroničnih gubitaša.

Kako god okreneš, jedino odakle se tolika sredstva mogu namaknuti je državni proračun tj. nastavak upumpavanja novaca od poreznih obveznika. Isprobano već puno puta, svaki put sa sve većim gubicima.

New Report

Close