Većina tvrtki iz CROBEX-a objavit će još bolje rezultate

Autor: Tomislav Pili , 17. srpanj 2016. u 22:00
Pojačani dolazak turista imao je pozitivan učinak na tvrtke izravno i neizravno vezane za turizam/Borna Filić/PIXSELL

Najbolji rezultati očekuju se od turističkih tvrtki, a dobra izvješća mogle bi objaviti i izvozno orijentirane tvrtke.

Većina kompanija iz sastava indeksa CROBEX objavit će bolje rezultate što se tiče prihoda i dobiti, očekuju domaći analitičari. Kako se bliži sezona objave polugodišnjih izvješća, postavlja se pitanje mogu li domaće kompanije nastaviti s pozitivnim trendom rasta prihoda i dobiti. Financijski analitičari smatraju da mogu.

"Kod najvećeg broja kompanija koje su u sastavu indeksa CROBEX, očekujemo rast prihoda i dobiti na polugodišnjoj razini. Optimistična očekivanja se temelje na rezultatima ostvarenim u prvom kvartalu, objavama poduzeća vezanim za ugovorene poslove i izvoz te objavljenim podacima o makroekonomskim pokazateljima koji idu u prilog pozitivnih očekivanja rezultata kompanija", ističe Luka Grgić, financijski analitičar Zagrebačke banke.

Na pitanje koji bi sektor moga iznenaditi, Grgić najbolje rezultate očekuje u turističkom sektoru, iako to ne smatra iznenađenjem s obzirom na dosad objavljene podatke o dolascima i noćenjima te povećanje kapaciteta. Što se tiče turističkog sektora, dobri privremeni podaci o dolascima i noćenjima turista vjerojatno su imali pozitivan učinak na rezultate kompanija koje su izravno i neizravno vezane za sezonu, ocjenjuje analitičar Erste banke Davor Špoljar.

"Nešto raniji Uskrs ove godine u odnosu na prošlu mogao bi biti vidljiv u rezultatima prehrambenih kompanija, kod kojih je efekt pojačane blagdanske kupovine bio vidljiv u prvom kvartalu ove godine. Pojedine kompanije bit će pod utjecajem specifičnih događaja i baznog efekta, kao što je Podravkina kupnja Žita, dok je s druge strane Adris prodao TDR, a Atlantskoj plovidbi će nedostajati prihodi od hotela Lapad. Uz navedeno, mogući su određeni pozitivni pomaci kod izvoznika, s obzirom na dobre makroekonomske podatke o izvozu", ocjenjuje Špoljar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close