Valamar za Rivieru platio dodatnih 1,5 kuna po dionici

Autor: Tin Bašić , 02. srpanj 2013. u 18:15
Na kraju je preuzimanje Riviera Adrije Valamar stajalo 24,77 milijuna kuna/PIXSELL

Ako unutar godinu dana od prezumanja vlasnik kupuje dionice po višoj cijeni, dioničarima koji su tada prodali mora isplatiti razliku.

Dioničari Riviera Adrije koji su u veljači prihvatili ponudu Valamar Adria holdinga i prodali svoje dionice za 13 kuna po komadu, prošloga su tjedna dobili na svojim računima dodatnih kunu i pol. A to je Valamar stajalo dodatnih 2,56 milijuna kuna.

 

1,5kunu

po komadu iznosi razlika koju je 597 doničara dobilo na računu

Ti su dioničari u spomenutom preuzimanju većinskom vlasniku prodali ukupno 1,71 milijun komada dionica za 22,21 milijun kuna. Na kraju je preuzimanje Riviera Adrije Valamar stajalo 24,77 milijuna kuna. S obzirom na to da je vlasnik Valamar Adrije (bivšeg Dom holdinga), Valamar Grupa sredinom prošloga mjeseca od dioničara Riviere, inače institucionalnih investitora, kupovala dionice po 14,5 kuna po komadu, svih 597 dioničara koji su u veljači prihvatili ponudu dobilo je razliku u cijeni. 

OMF-ovi prodali sve
Naime, u zakonu o preuzimanju dioničkih društava jasno kaže da "ako ponuditelj ili osoba koja s njim djeluje zajednički u roku od jedne godine od dana proteka roka trajanja ponude za preuzimanje, stekne dionice ciljnog društva koje su bile predmet ponude, po cijeni koja je viša od cijene iz ponude, obvezan je dioničarima koji su prihvatili ponudu za preuzimanje isplatiti razliku u cijeni u roku od sedam dana od dana stjecanja". A dioničari koji su u posljednjih desetak dana prodavali za 14,5 kuna su obvezni mirovinski fondovi koji su u potpunosti izašli iz vlasničke strukture ove turističke kompanije. Pridružio im se i Slavonski zatvoreni investicijski fond, kao i investicijsko društvo Auctor te investitori koji su se skrivali iza skrbničkih računa. Prodaja njihovih udjela radila se putem Zagrebačke burze, zbog čega je dionica Riviera Adrije u tim danima bilježila iznadprosječne promete. Tako je primjerice zbog blok transakcija 13. lipnja, promet tim dionicama iznosio impresivnih 100 milijuna kuna. Budući da je uobičajeni promet tom vrijednosnicom na burzi u ovoj godini iznosio nekoliko desetaka tisuća kuna dnevno, troznamenkasti milijunski promet svakako je plijenio pažnju. Tog su dana svoje dionice prodali PBZ/Croatia osiguranje i Slavonski ZIF. Cijena po komadu u obje transakcije bila je 14,5 kuna, što bi značilo da su ta dva fonda uprihodili 59,08 milijuna, odnosno 29,44 milijuna kuna. 

Vlasnici 88 posto tvrtke
PBZ/CO je bio drugi dioničar po veličini i držao je 3,82 posto kompanije, a Slavonski ZIF je bio četvrti s 1,91 posto. Ukupno je 12,5 milijuna dionica, odnosno 11,76 posto kompanije, u posljednjih desetak dana promijenilo vlasnika. Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), kupac je Valamar grupa koji sada zajedno s Valamar Adria holdingom i Bastion upravljanjem, tvrtka s kojom djeluje zajednički, drži 88,18 posto Riviere Adrije. Kontakritali smo Valamar grupu, no do zaključenaj broja nismo dobili komentar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close