Valamar već drugi put nudi dio dividende u dionicama

Autor: Tomislav Pili , 24. ožujak 2017. u 08:07
Dividenda se isplaćuje iz zadržanih dobiti iz 2013., 2014. i 2015. godine/Marko Prpić/PIXSELL

Dioničari koji to žele četvrtinu dividende mogu dobiti u vrijednosnicama.

Turistička kompanija Valamar Riviera i ove se godine odlučila za pomalo neuobičajen model isplate dividende na ovim prostorima, a to je isplata dijela dividende u dionicama.

Kako stoji u pozivu na skupštinu dioničara koja će se održati 4. svibnja, Uprava kompanije je predložila isplatu dividende od 80 lipa po dionici. To je 20 lipa više nego prošle godine. Iz Valamara navode da će se dividenda isplatiti iz ukupne zadržane dobiti ostvarene u 2013. te iz zadržane dobiti iz poslovanja 2014. i 2015. godine. Lanjska dobit Valamar Riviere iznosi 336,6 milijuna kuna, a kako je Uprava predložila glavnoj skupštini na odlučivanje, u zakonske rezerve rasporedilo bi se 16,4 milijuna kuna, dok bi glavnina te dobiti od 320,2 milijuna kuna bila zadržana.

 

336,6 mil.

kuna iznosila je lanjska dobit Valamar Riviere

Pažnju privlači odredba da se četvrtina dividende dioničarima koji to žele isplati u dionicama. Za izračun će se korisititi prosječna dnevna cijena ostvarena na dan održavanja skupštine. Iz te kompanije na upit Poslovnog dnevnika poručuju kako su i prošle godine dali dioničarima tu mogućnost izbora. "Takav model je dobro prihvaćen od dioničara pa se i ove godine, prema prijedlogu, daje mogućnost svakom dioničaru da samostalno odluči želi li cjelokupnu isplatu dividende u novcu ili želi četvrtinu dividende dobiti u pravima-dionicama", kažu iz Valamara.

Za Romana Rinkovca, člana Uprave Credosa, ovakav je model relativno inovativan među hrvatskim kompanijama. "Cijena dionice raste, investitori su tu kompaniju definitivno prepoznali kao perspektivnu. Ovakav model odgovara i Valamaru jer može zadržati dio gotovine. To je i dobra reklama jer dioničari koji uzmu dividendu u dionicama pokazuju povjerenje u tvrtku", kaže Rinkovec.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kad bih kao dioničar dobio dividendu u dionicama najprije bi me zanimali likvidnost tvrtke, poslovanje odnosno izgledi poslovanja u sljedećih 2 do 3 godine. Ako je sve ok onda takva odluka ne predstavlja ništa posebno ili alarmirajuće. Ali zasigurno nije obično da se to često radi. Takvo što ipak spada u iznimke.

cini se da je top cjena.

Dividendne dionice izdaju se onda kada društvo želi zadržati ostvarenu dobit za potrebe rada i ekspanzije ili kada društvo nije u mogućnosti isplatit očekivane novčane dividende.
Što se dešava sa dividendnim dionicama kada:
– Rastu kamate;
– Rastu prinosi na obveznice
– Nema ubrizgavanja novca od strane središnjih banaka

New Report

Close