Dionica godine već šesti put ide istoj kompaniji

Autor: Tomislav Pili , 12. prosinac 2017. u 22:00
Filip Močibob, voditelj odnosa s investitorima Valamara, Ivana Gažić, čelnica ZSE-a i Marko Čižmek, član Uprave Valamara Slavko Midžor/PIXSELL

U Zagrebu po šesti put dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze.

Nagrada Zagrebačke burze za dionicu godine dodjeljuje se već šest godina, a svo to vrijeme odlazi samo jednoj kompaniji – Valamar Rivieri. Na dodjeli nagrada koja se u utorak održala u Zagrebu laureat u najprestižnijoj od sedam kategorija opet je, prema izboru javnosti, ta turistička kompanija. Kako je stajalo u obrazloženju odluke, financijska zajednica smatra kako se radi o kompaniji koja je među vodećima u zemlji po kvaliteti odnosa s investitorima te najbolji ulaz za ulaganje u hrvatski turizam.

Vrlo lijepa godina

Nagradu je članu Uprave Marku Čižmeku predala predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, a Čižmek je naglasio kako je godina na izmaku bila vrlo lijepa za Valamar Rivieru s ostvarenih šest milijuna noćenja. Pri tome je iznio niz, kako je kazao “cjenovno neosjetljivih informacija”, pa su tako okupljeni doznali da je Valamar ove godine povećao masu plaća za 11 posto, a iznos plaćenog PDV-a za 30 posto. “Za to nismo dobili nagradu”, dodao je Čižmek. K tome, povrat dioničarima ove je godine iznosio preko 30 posto dok je broj dioničara-fizičkih osoba koji su zahvaljujući rastu cijene dionice postali milijunaši skočio za 106 posto. “Sada ih su 134”, otkrio je Čižmek.

 

Odabrani još Interkapital VP, Sense savjetovanje i Ascendant

Nakon što su krajem studenoga izabrana prvi savjetnici na Progress tržištu, u drugome krugu odabrana su nove tri tvrtke koja su ispunila uvjete za status savjetnika. To su Interkapital vrijednosni papiri, Sense savjetovanje i Ascendant, priopćila je u utorak Zagrebačka burza. Podsjetimo, u svrhu pokretanja nove multilateralne trgovinske platforme za mala i srednja poduzeća Progress, Zagrebačka burza početkom studenoga objavila je poziv za dostavu prijava za stjecanje statusa savjetnika na Progress tržištu.

Osim u kategoriji dionice godine u izboru javnosti, Valamar je po prvi puta nagrađen i u kategoriji dionice s najvećim prometom. Tu je nagradu primio voditelj odnosa s investitorima Filip Močibob koji je istaknuo kako se promet tom dionicom od uvrštenja udvostručio. Značaj turističkih dionica istaknula je u uvodnom obraćanju i Ivana Gažić kazavši kako je zbog rasta cijena i prometa vrijednosnicama u tom sektoru Zagrebačka burza postala “turistička burza”. Značaj je posebno vidljiv ove godine. Naime, dok je CROBEX za ovu godinu u minusu od sedam posto, jedina dva sektorska indeksa sa značajnijim rastom su indeksi turističkog i transportnog sektora. Tako je turistički CROBEX u plusu od 13 posto dok je transportni skočio 20 posto.

Neizbježni Agrokor

Osvrćući se na ovu godinu, čelnica ZSE-a nije mogla izbjeći utjecaj Agrokora na pad prometa i cijena dionica. Od ostalih izazova istaknula je uvođenje europske direktive MiFID II koja je “afektirala mnoge na tržištu”. Što se tiče iduće godine, Gažić je najavila mnogo optimizma, ali i promjenu uvjeta za uvrštenje kako bi se ojačalo korporativno upravljanje.

U ostalim kategorijama za najveći porast cijene nagrađena je Atlantska plovidba koja je ove godine skočila 130 posto. Nagradu za najveći porast prometa odnijela je još jedna turistička tvrtka, Arena Hospitality Group dok je Članom godine proglašen Interkapital vrijednosni papiri. Hrvatski telekom je nagrađen za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala, a nagradu Akademije ZSE-a za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala ponijela je Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Valamar Riviera nastala na mafijaškom švercu cigareta,i treba .opovima dati nagrade,koja je ovo .srana država!

New Report

Close