Usporedba performansi dividend playera na domaćem tržištu

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2013. u 10:43
Thinkstock

Poslovni i edukacijski portal iCapital usporedio je domaće dividend playere (članice Crobex-a), na temelju dividend yielda.

Poslovni i edukacijski portal iCapital usporedio je domaće dividend playere (članice Crobex-a), na temelju dividend yielda (radi usporedivosti korištena dividenda isplaćena prošle godine u odnosu na trenutnu cijenu dionice) i ostvarenih performansi u ovoj godini. Kao benchmark za određivanje trendova koristili su, kažu, istu usporedbu na sektorskoj razini u Europi (izvor: JP Morgan Research).

Njihovu analizu prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

S obzirom ne trenutno okruženje niskih prinosa na fixed income tržištu, bilo je za očekivati prelijevanje sredstava u equity koji donosi visok prinos, odnosno dividend yield. Ipak, čini se da investitore manje zanima visina dividend yielda, a više njegova održivost, odnosno stabilnost cash flow-a kao najvažnija determinanta. Telekom sektor je ovdje najbolji primjer, budući da tradicionalno nudi visoki dividend yield, ali uz očigledan trend rezanja dividende u korist CAPEX-a te pod pritiskom opadajućih prihoda i marži. Samim time taj sektor bilježi i slabe performanse usprkos i dalje visokoj razini dividend yielda. Na domaćem tržištu među članicama Crobex-a imamo nekoliko dividend playera, među kojima visinom dividend yielda prednjače Ericsson Nikola Tesla (ERNT-R-A) i HT (HT-R-A). Trend koji smo primijetili na sektorskoj razini u Europi vidljiv je i ovdje, ENT i HT zabilježili su dosta slabije performanse u odnosu na dionice nižeg dividend yielda.

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close