Uprava ‘zavrtila’ 10% dionica

Autor: Tin Bašić , 26. listopad 2009. u 22:00

Uprava Transadrije je deset posto temeljnoga kapitala u dvije transakcije proslijedila prijateljskim glasačima, tvrde u Udruzi malih dioničara Transadria

Udruga malih dioničara Transadria optužuje Upravu za teške malverzacije trezorskim dionicama koje bi trebale na predstojećoj Glavnoj skupštini osigurati ostanak Uprave. “Ovoga su puta pred skupštinu mešetarili s više od 10 posto ukupnog broja izdanih dionica”, stoji u priopćenju Udruge.

Na moguće probleme ukazuje i istraga Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. “Da, Hanfa obrađuje predmet Transadrije, a možemo reći da smo u završnoj fazi obrade predmeta”, poručuje Poslovnom dnevniku domaći regulator. Mali dioničari, nadalje, upozoravaju da Uprava već prokušanom uhodanom shemom, direktnom pogodbom odabire tvrtku koja ‘kupuje’ trezorske dionice, uz uvjet da stečenim glasovima podrži prijedloge Uprave na skupštini dioničara. Prošle godine to je, prema njihovim tvrdnjama, radila tvrtka Vrni, dok je ove godine riječ o tvrtci Dezinsekcija.Naime, 12. listopada Uprava Transadrije sa trezorskog je računa prenijela ukupno 2000 dionica, što je 6,96 posto temeljnog kapitala, na skrbnički račun Volksbanke. Te dionice kupila je Dezinsekcija za 8,5 milijuna kuna. Prema podacima Zagrebačke burze, cijena otkupa je bila 4272,5 kuna po komadu, dok je tržišna cijena dionice iznosila 3072 kune. “Navedena je transakcija izvršena isključivo radi pridobivanja prijateljskih glasača na predstojećoj glavnoj skupštini, zbog čega je USKOK-u i Državnom odvjetništvu podneseno proširenje već ranije podnesene kaznene prijave”, stoji u priopćenju. Druga sumnjiva transakcija bila je prilikom otkupa 1029 dionica od Marijana Filipovića. “Dionice su otkupljenje novcem društva po cijeni znatno višoj od tržišne vrijednosti”, objašnjava se u priopćenju. Tako je Uprava Transadrije samo u dvije transakcije “zavrtila” više od 10 posto ukupnog broja izdanih dionica, protivno zakonu i odlukama skupštine te s ciljem stjecanja kontrole koristeći novac samog društva, tvrde dioničari. Mali dioničari su otišli i korak dalje u prozivanju Uprave, optuživši ih za zajedničko djelovanje, čime izravno krše Zakon o preuzimanju trgovačkih društava.Kada se zbroje sve pozicije prijateljskih glasača, dolazi se do udjela većeg od 44 posto, upozoravaju iz Udruge. Ako se nešto hitno ne poduzme, napravit će se veliku štetu Transadriji, uvjereni su oni.

Špekulacije

Mala udruga
Ovu udrugu muči to što ih je 14, a ne 400 kao što ima prava Udruga dioničara i radnika, rekao nam je Miran Ključariček iz uprave Transadrije. Kaže da se Uprava brine o interesima društva, a ne o interesima nekoliko špekulanata.

Komentirajte prvi

New Report

Close