Uprava sasula paljbu, ne žele da Nijemci preuzmu tvornicu

Autor: Tin Bašić , 28. kolovoz 2012. u 22:00

U MIV-u kažu da Rixecker nema kapitala, no tvrtka je dala jamstvo Kreditnoj banci Zagreb za kupnju preostalih 9971 dionicu

Uprava Metalske industrije Varaždin (MIV) sasula je paljbu protiv preuzimanja koje je najavila njemačka tvrtka Rixecker Investment. U dokumentu koji je u utorak objavila Zagrebačka burza, a riječ je o mišljenju koje svaka uprava društva koje se preuzima mora objaviti na temelju Zakona o preuzimanju dioničkih društava, Uprava MIV-a čiji je jedini član bivši šef protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek njemačkoj tvrtki zamjera nekoliko stvari. Prije svega smatraju da je cijena koju Rixecker Investment nudi preniska. Cijena iznosi 3050 kuna po dionici, a Hanfa ju je odobrila na sjednici održanoj prije nešto više od deset dana. “Ponuđena cijena po dionici ne predstavlja fer vrijednost dionica i nije primjerena uzimajući u obzir knjigovodstvenu vrijednost društva”, stoji u dokumentu. Uprava ističe da je knjigovodstvena vrijednost dionice na kraju drugoga polugodišta ove godine iznosila 4922,32 kune. Isto tako napominju da je ta vrijednost krajem prošle godine iznosila 4747,67 kuna. “Dakle, knjigovodstvena vrijednost dionice društva je za 61 posto veća od ponuđene cijene dionice”, smatra Uprava. Ipak, kažu da je ponuđena cijena Rixecker Investmenta od 3050 kuna po komadu u skladu sa zakonom, što potvrđuje i Hanfino rješenje. Podsjetimo, navedena cijena u ponudi jednaka je najvišoj cijeni po kojoj je Rixecker Investment godinu dana prije objave preuzimanja stjecao dionice MIV-a.

Koliko vrijedi dionica?
S druge strane ponderirani prosjek cijene dionice MIV-a na Zagrebačkoj burzi tri mjeseca prije nastanka obveze preuzimanja iznosila je 1845 kuna, stoji u Hanfinu rješenju. Cijenom od 3050 kuna nisu zadovoljni ni neki dioničari varaždinske kompanije. “Cijena od 3050 kuna po dionici daleko je ispod prave. To je prejeftino. S obzirom na to da su teška vremena, možda će neki dioničari biti prisiljeni prodavati kako bi došli do svježe gotovine, no to je preniska cijena”, u neslužbenom razgovoru rekao je jedan od dioničara MIV-a. Inače, Nijemci ciljaju na preostalih 9971 dionicu, za što bi, prema cijeni iz ponude, trebali izdvojiti 30,4 milijuna kuna. Inače, drugi po veličini dioničar MIV-a, Slavonski ZIF, ima 17 posto udjela. Negativno mišljenje o cijeni po dionici u preuzimanju samo je kap u očitoj poplavi nezadovoljstva Uprave ponudom Nijemaca. Uprava smatra da je Rixecker Investment, koji prema posljednjim podacima depozitorija ima 33,61 posto udjela u MIV-u, na posljednje dvije glavne skupštine radio protivno interesu ostalih dioničara. “Uvijek je isticao da je pojedinačno najveći dioničar i kao takav je pokušao ostvariti svoje interese protivno drugim dioničarima. Proizlazi da je Rixecker nezadovoljan time što nije mogao ostvariti svoje interese”, stoji u mišljenju. Nadalje, kažu, Rixecker Investment, koji je pak nezadovoljan poslovanjem MIV-a od 2008. do 2010. godine, u potpunosti ignorira poslovne pokazatelje i rast koji je MIV ostvario ove i prošle godine. Uprava objašnjava kako je MIV svih proteklih godina iscrpno i transparentno isticao probleme s kojima se suočavao, a da Rixecker nije reagirao do Skupštine sredinom prošle godine. “Uprava sumnja da će Rixecker kontinuirano i na dugoročnoj osnovi pridonijeti pozitivnim trendovima u razvoju MIV-a jer nema jasnu viziju pravca razvoja”, tvrdi Uprava. Inače, Rixecker je u ponudi za preuzimanje naglasio da namjeravaju provesti opsežno restrukturiranje u operativnom, financijskom, prodajnom i marketinškom smislu. Pritom su najavili i modernizaciju proizvodnje ugradnjom najnovije raspoložive tehnologije, a cilj im je, među ostalim, povećati prodaju na tržištima jugoistočne i zapadne Europe te Afrike i Bliskog istoka.

Uprava svoju sumnju potkrepljuje i argumentom da je Rixecker u ponudi za preuzimanje objavio strateške smjernice poslovanja kompanije koje su već sadržane u strategiji Uprave. “Nije logično da Rixecker s jedne strane preuzima strateške odrednice koje su u godišnjim planovima utvrdili Uprava i Nadzorni odbor, a s druge strane iskazuje nezadovoljstvo njihovim radom”, objašnjava se u mišljenju. Također, tvrde, ponuditelj ne nudi ni jednu novu aktivnost koju MIV već ne provodi jer su to odrednice poslovanja koje kompanija objavljuje u financijskim izvješćima. Ističe se kako Uprava smatra da je i bilo očekivano da u ozbiljnoj ponudi za preuzimanje ponuditelj dioničarima predstavi svoju tvrtku i prezentira sve svoje potencijale koje će koristiti u budućem poslovanju MIV-a, no to se, kažu, iz javno dostupnih podataka ne vidi. “Ponuditelj nema materijalnih i financijskih potencijala. Osnovan je 2009., ima dvoje zaposlenih, kapital iznosi 500 eura, što znači da je dopušteno kreditiranje od banaka 5000 eura”, kaže Uprava. Ipak, Rixecker je dao jamstvo Kreditnoj banci Zagreb za kupnju svih preostalih dionica. Neslužbeno doznajemo da je njemačka tvrtka jamstvo tražila od Zagrebačke banke, no navodno su odbijeni. Iz Zabe ne demantiraju pregovore s Rixeckerom i samo poručuju da “uobičajeno nisu u mogućnosti javno iznositi pojedinosti pojedinoga poslovnog odnosa”. Na optužbe Uprave MIV-a oglasio se i Karsten Rixecker, osnivač Rixeckera. “Izjave Uprave nisu u redu. Imamo sredstva za razvoj kompanije. Čekat ćemo kraj ponude i onda ćemo vidjeti kakva će biti situacija”, izjavio je Rixecker za Poslovni dnevnik i uputio nas svojem odvjetniku Alekseju Miškoviću, koji ga zastupa u Hrvatskoj.

‘Nećemo raspravljati javno’
“Ponuditelj neće javno komunicirati s Upravom MIV-a preko medija, nego će se držati prava koja mu propadaju u preuzimanju. Također prava koja ima kao dioničar ostvarivat će na Glavnoj skupštini”, kratko je kazao Mišković. Inače, varaždinski MIV u 2011. godini zabilježio je gubitak od 8,45 milijuna kuna, no u odnosu na godinu prije smanjen je 42,4 posto. Ukupni prihodi kompanije iznosili su 176,48 milijuna kuna, što je pak skok od 25 posto u odnosu na 2010. godinu. Oporavak MIV-a nastavio se i ove godine. Prema rezultatima objavljenima na ZSE, ta je tvrtka u prvih šest mjeseci zabilježila dobit od 1,8 milijuna kuna, što je čak 300 puta bolji rezultat od istog razdoblja lani. Isto tako MIV je kompanija koja ima 700 zaposlenika i vrlo je važna za varaždinski kraj, kazala nam je osoba bliska poslovanju te tvrtke. “Prijašnja Uprava i Nadzorni odbor bili su pod utjecajem lokalnih šerifa i tvrtka nije mogla prosperirati. Sadašnjoj se Upravi predbacivalo da želi prodati mnogobrojne vrijedne nekretnine MIV-a, no to nije učinila”, kaže naš sugovornik. Ističe da je to kompanija koja je u Hrvatskoj manje poznata, ali posluje po cijelom svijetu – na Bliskome istoku, u cijeloj Europskoj uniji kao i u regiji.

Zamjerke Uprave

Cijena u ponudi od 3050 kuna je 61 posto niža u odnosu na knjigovodstvenu koja je u lipnju 2012. iznosila 4922,32 kune.
Rixecker Investment posve ignorira poslovne pokazatelje i rast koji je u 2011. i 2012.
ostvario MIV.
Rixecker istodobno preuzima strateške odrednice koje su u godišnjim planovima utvrdili Uprava i NO, a iskazuje nezadovoljstvo njihovim radom.
Rixecker Investment ne nudi ni jednu novu aktivnost koju MIV ne provodi niti se jasno odredio u politici zapošljavanja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

O cemu se ovdje radi?

Trenutnu upravu je postavio Auctor i naravno da je protiv preuzimanja od strane Rixecker Investments-a jer to
znaci i njihovu smjenu, a mozda i vise od toga.
Auctor preko SZIF, Lagune Novigrad (gdje izbjegavaju dati ponudu za preuzimanje), Nexe-a, samostalno, preko osoba povezanih obiteljski i preko nepoznatog broja skrbnickih racuna drzi toliki broj dionica da upravlja kompanijom. Imaju toliko dionica i djeluju povezano da su duzni objaviti ponudu za preuzimanje, ali posto zivimo u HR i posto Hanfa radi (radila je) kao sto radi – nije se dogodilo nista.

Na takav nacin bilo koji prijedlog najveceg dionicara sa 33% glasova (RI) nije mogao proci. Nisu to bili prijedlozi protivni ostalim dionicarima (kako je to napisano u clanku i implicirano u Misljenju uprave) vec su to bili jednostavno protuprijedlozi vezano uz izbor revizora ili clanova nadzornog odbora.
Nije li cudno da RI posjeduje 33% glasova, a nema predstavnika u NO? Istina, i RI je djelovao povezano sa drugima
i imao ukupno tih 33% da bi takodjer izbjegao obvezu ponude za preuzimanje sto opet vrla Hanfa nije mogla otkriti.

Prijedlozi su bili da se izaberu revizori kao PriceWaterHouseCoopers, a ne neka revizorska drustva iz Varazdina jer postoji sumnja da se financijska izvjesca za 2008, 2009 i 2010 nisu iskazivala realno uvazavajuci svjetske racunovodstvene standarde.

Najlosija predlozena opcija koja je bila stetna za dionicare je bila ona koju je predlagao Auctor o smanjenju temeljnog kapitala poduzeca, ali su srecom oni u tom slucaju bili preglasani na skupstini.

Ova pritajena igra Auctora tj. igraca okupljenih po tim imenom traje jos od vremena kad je KD bio vecinski vlasnik
i takodjer nije imao utjecaja na upravljanje kompanijom.

Ova struktura upravlja kompanijom vec 4-5 godina i ne primjecuju se neki pozitivni pomaci, a pitanje je sto se u pozadini doista i radi i u ciju korist.

Da je pravde, onda bi i Auctor i RI prilikom stjecanja samo jedne dionice preko praga trebali dati ponudu za otkup svih ostalih, a sa ovom dionicom se trzilo i preko 17.000kn, a stjecanje vecinskih paketa bez ponude za preuzimanje je islo od 7000 – 10000kn, a to je i cijena koju je trebalo platiti i svim ostalim dionicarima.

Zasto tada nisu objavili ponudu za preuzimanje po 10.000Kn – treba pitati Samodola i njegovu Hanfa-u.

Ja mislio da su ovi u Varaždinu pametniji ali nije ni čudo obzirom kakvi su im sve likovi u Upravi. Bivši obavještajci drukaju za neke druge za koje znamo kako su prošli sa preuzimanjima u RH.

New Report

Close