Unatoč visokim rizicima naši fondovi najviše ulažu u Srbiju

Autor: Tin Bašić,VLM , 19. prosinac 2011. u 22:00

Zbog problema s likvidnošću u Srbiji je povećan rizik da fondovi vrijednosne papire iz portfelja neće moći prodati u željenom trenutku po fer cijeni, upozorava Hanfa

Domaći investicijski fondovi u strane vrijednosne papire uložili su ukupno 2,2 milijarde kuna, a od toga čak 20,4 posto u Srbiji. Prema podacima Hanfe za posljednji dan trećeg tromjesečja, u Srbiji su fondovi uložili 449 milijuna kuna. No u usporedbi s prethodnim tromjesečjem ulaganja u toj zemlji smanjena su za 16,2 posto. Tako je udio ulaganja u Srbiji u odnosu na ukupnu imovinu fondova pao sa 3,8 posto, koliko je iznosio krajem lipnja, na 3,8 posto. Hanfa pak upozorava kako fondovima u srbijanskoj imovini prijeti rizik. “Ulaganja u Srbiju karakterizira povećan rizik likvidnosti, odnosno veća mogućnost da vrijednosni papiri iz portfelja neće moći prodati u željenom trenutku po fer cijeni”, ističe regulator. Osim niske likvidnosti, zbog koje se teško “izvući” iz određenih dionica a da se ne utječe na njihovu cijenu, Hanfa upozorava kako OIF-ovima prijeti još jedna opasnost, i to u Rusiji.

Ruska opasnost
“Pri ulaganju u vrijednosne papire u Rusiji povećan je rizik namire jer ne postoji središnji registar vrijednosnih papira, već svaki izdavatelj vodi svoj registar pa je mogućnost gubitka podataka i pogrešaka jako velika”, poručuju u Hanfi. Na tom su tržištu fondovi alocirali 210 milijuna kuna, 36,2 posto manje nego krajem lipnja. Druga najveća izloženost fondova je u SAD-u gdje su uložili 14 posto (311 mil. kn) od ukupnoga kapitala usmjerenog izvan hrvatskih granica. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem američka ulaganja smanjena su za 32,5 posto, a udio u ukupnoj imovini pao je sa 3,2 na 2,5 posto.

Pojačano u Njemačkoj
S druge strane domaći su fondovi pojačali aktivnosti u Njemačkoj. Na tom su tržištu uložili 175 milijuna kuna, što je 8,3% više nego tromjesečje prije. Udio njemačkih ulaganja u ukupnoj imovini porastao je sa 1,1 na 1,4 posto.




Komentari (2)
Pogledajte sve

gosp. Merkel, bi trebala podučiti – naše investitore. Nosite novac u Njemačku …i ulažite u njihovu stabilnost, tko nas šiša.
Ova država je beznadežna sa svojom strategijom …fakat!

Smiruje me činjenica da lijepo ulažu na strana tržišta…..podcrtano slušaju Olluke i Zakone RH- i izbjegavaju
ulaganja u vlastitu rizičnu državu….zakone treba poštivati, ne?

New Report

Close