Unatoč rastu Adrisova dionica i dalje je podcijenjena

Autor: Ana Blašković , 30. kolovoz 2015. u 10:14
Dioničari nestrpljivo čekaju nove poteze Adrisova čelnika Ante Vlahovića/Davor Puklavec/PIXSELL

Ciljana cijena redovnih dionica podignuta je na 617 kn, a povlaštenih na 555 kn.

Strateški zaokret Adrisa i izlazak iz duhanskog biznisa, bacili su novo svjetlo na dionicu. Injekcija od 3,8 milijardi kuna, koliko će BAT platiti za TDR i kompanije u paketu, Adris stavlja u odličnu poziciju za daljnje povećanje vrijednosti svojim dioničarima. Odgovor na pitanje što će Adris učiniti s novcem odredit će cijenu dionice u budućnosti.

Obrisi najava iz kompanije potaknuli su analitičare Erste banke da potvrde preporuku za kupnju te ciljanu cijenu povise na 617 kuna za redovne, odnosno 555 kuna za povlaštene dionice. Adrisova vrhuška najavila je na srpanjskoj skupštini da će dio novca preusmjeriti na ostvarivanje rasta preostalih segmenata kroz kapitalna ulaganja, od obnove i izgradnje kapaciteta turističkog biznisa (Maistra), snaženja osiguravateljnog biznisa (Croatia osiguranje) te izgradnje infrastrukture u proizvodnji i preradi ribe (Cromaris).

 

3,8mlrd.

kuna na raspolaganju je Adrisu da podigne vrijednost kompanije

Također, nisu isključene ni eventualne akvizicije u osiguranju i turizmu. Adris će dio vrijednosti vratiti i dioničarima kroz promjenu politike dividendi, i to povećanje redovne i isplatu izvanredne dividende te otkup vlastitih dionica što će povećati privlačnost dionica, smatraju u Ersteu. Izlazak iz duhanskog biznisa u kojemu je Adris gubio utrku sa svjetskim igračima, prvi je korak u restrukturiranju. Tvrtke koje ostaju u portfelju imaju dobre rezultate i dobre izglede za budućnost.

Ponajprije Cromaris, od kojeg se očekuje nastavak snažnost rasta prodaje i profitabilnosti te Maistra kojoj će nakon ovogodišnje dobre sezone, investicije osigurati rast i u dugom roku. Čišćenje Croatia osiguranja dosad je rezultiralo zaustavljanjem gubitka tržišta te neto dobiti u prvom polugodištu. Iz Erstea ističu da zbog TDR-a i Croatia osiguranja usporedbe izvješća u iduće dvije godine neće davati pravu sliku ostvarenih rezultata. U dugom roku očekuje se povećanje prihoda i operativne dobiti iz rasta svih triju biznisa, a snažna gotovinska pozicija prilika je za rast akvizicijama što Adrisovu dionicu, unatoč rastu posljednjih mjeseci, i dalje čini podcijenjenom i dobrom investicijskom prilikom u dugom roku. 

Komentari (9)
Pogledajte sve


gradim stalno i prodajem. uopće me papiri ne zanimaju. želim završiti s tom epizodom mojeg života.

Još nisi završio s tom fazom života bivši brokeru?

A?

Nikad kraja drko.su!

gradim stalno i prodajem. uopće me papiri ne zanimaju. želim završiti s tom epizodom mojeg života.


naslućujem prcanje. samo ti kupuj papiriće. ja ću ipak cigle.

Gradiš?

Moram se zezati dok moderator ne izbriše, sorry.

naslućujem prcanje. samo ti kupuj papiriće. ja ću ipak cigle.

New Report

Close