Unatoč iznenađenju ECB-a, burze nastavile s usponom

Autor: Tomislav Pili , 09. prosinac 2016. u 07:42
Njemački burzovni indeks DAX prešao je razinu od 11.000 bodova nakon 13 mjeseci/Reuters

Odluka iz Frankfurta nije pokolebala investitore koji su rast cijena dionica produžili na četvrti dan.

Unatoč iznenađujućoj odluci Europske središnje banke (ECB) o smanjenju iznosa otkupa imovine od travnja iduće godine, europski burzovni indeksi nastavili su sa usponom, a njemački DAX našao se na najvišoj razini u više od godinu dana.

Europska monetarna vlast u četvrtak je objavila kako će program otkupa imovine nastaviti sve do prosinca iduće godine. Podsjetimo, prema prvotnome planu program je trebao završiti u ožujku. Međutim, umjesto sadašnjih 80 milijardi eura mjesečno, ECB će od travnja godine otkupljivati 60 milijardi eura. Kamatne stope, već ionako rekordno niske, nisu mijenjane. Prema ocjeni analitičara, odluka o produženju i smanjenju programa otkupa imovine svojevrsno je kompromisno rješenje u Vijeću guvernera s obzirom da je tržište očekivalo da se iznos neće smanjivati, ali da će otkup potrajati još samo šest mjeseci.

Iz tog je razloga Carsten Brzeski, glavni ekonomist ING banke, napisao kako je ECB iznenadio tržište objavom da će produžiti program kvantitativnog popuštanja, iako u manjem iznosu, prenosi CNBC. ECB je ipak ostavio otvorenu mogućnost produženja ili povećanja iznosa otkupa ako makroekonomski pokazatelji postanu lošiji. Nakon vijesti iz Frankfurta tečaj eura je odmah jurnuo, pa je prema dolaru europska valuta skočila na jednomjesečni maksimum, dohvativši 1,08 dolara.

Dionička tržišta također su pozitivno ocijenila zasjedanje ECB-a produživši pozitivnu seriju rasta na četvrti uzastopni dan. Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 15 sati bio je u plusu više od jedan posto, dohvativši najvišu razinu od rujna. Od početka tjedna Stoxx 600 skočio je tri posto te je na putu najvećeg tjednog skoka od srpnja. Što se tiče glavnih europskih indeksa, njemački DAX skočio je 1,4 posto na 11.127 bodova.

Tako je pokazatelj Frankfurtske burze prešao razinu od 11.000 bodova nakon 13 mjeseci. Londonski FTSE indeks istovremeno je bio u plusu od 0,3 posto na 6934 boda, dok je pariški CAC ojačao jedan posto na 4743 bodova. "Posljednji događaji u Italiji rezultirali su većom nesigurnošću u Italiji i eurozoni, zbog čega je izvjesnije da će ECB donijeti odluku o produženje programa otkupa imovine, dok se još nedavno očekivalo smanjenje poticaja", kaže Markus Huber, trgovac u tvrtki City of London Markets. Pozitivno na tržišta utječe i stabilnost cijena nafte, nakon dva dana pada, kao i rast cijena industrijskih metala, nakon boljih nego što se očekivalo podataka o kineskom izvozu i uvozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close