Ulagačima u regiji atraktivno samo 13 dionica

Autor: Tin Bašić , 18. rujan 2013. u 22:00
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na Ljubljanskoj burzi je daleko najlošije stanje jer su samo dvije dionice “zaslužne” za više od pola dioničkog prometa.

Investitorima, bilo domaćim bilo stranim koji inače aktivno trguju dionicama, na trima burzama u državama bivše Jugoslavije eventualno može biti zanimljivo samo 13 dionica.

A sudeći po visini prometa, čak ni toliko. Naime, dionice 13 kompanija na trima burzama u regiji (Zagrebačkoj, Ljubljanskoj i Beogradskoj) "zaslužne" su za više od polovice prometa. Prema podacima investcijskog portala iCpaital.hr, na Zagrebačkoj burzi još je i najbolje stanje. Naime, sedam hrvatskih dionica drži preko 50 posto prometa, dok na Beogradskoj burzi takvu količinu prometa imaju samo četiri dionice. Na Ljubljanskoj burzi je daleko najlošije stanje jer su samo dvije dionice zaslužne za više od pola prometa. Analizirani podaci temelje se na trgovanju u posljednjih šest mjeseci. 

Najviše se trguje Krkom 
Na slovenskom tržištu kapitala daleko najatraktivnija je dionica Krke koja je u posljednjih šest mjeseci imala promet od ukupno 52,14 milijuna eura. A ukupni dionički promet na toj burzi u posljednjih je šest mjeseci bio 134,63 milijuna eura. Stoga samo je Krka zaslužna za 38 posto prometa. Pridodaju li se i dionice Zavarovalnice Triglav kojima je u istom razdoblju protrgovano 29,95 milijuna eura i druge su po likvidnosti, dobije se podatak koji je poprilično razočaravajući.

Dvijema dionicama zajednički promet iznosi 85,54 milijuna eura, što je poražavajućih 63,53 posto ukupnog dioničkog prometa susjedne nam burze. Na Beogradskoj burzi četiri dionice čine, može se reći, pola tržišta kapitala. Najatraktivnija je naftna kompanija NIS koja je u posljednjih šest mjeseci ostvarila ukupni promet od 1,12 milijardi dinara. U tom je razdoblju ukupni promet svim dionicama bio 5,82 milijardi dinara (51,76 milijuna eura). Stoga je Nis zaslužan za 19,24 posto prometa. Uz tu kompaniju, tamošnji investitori najviše pozornosti dali su AIK banci s prometom od 867,64 milijuna dinara. Slijede Soja Protein i Energoprojekt. Promet dionicama spomenutih četiriju kompanija ukupno iznosi 2,67 milijardi dinara, dakle gotovo pola aktivnosti na Beogradskoj burzi. 

HT i dalje na tronu
Na Zagrebačkoj burzi investitorima je već godinama najatraktivnija dionica Hrvatskog telekoma. Uz nju, ulagači preferiraju dionice koje čine sastav "blue chip" indeksa CROBEX10. "Na Zagrebačkoj burzi listane su 262 dionice koje imaju tržišnu kapitalizaciju od 22,3 milijardi dolara, a njima se prosječno dnevno trguje u vrijednosti 1,65 milijua. Međutim, od 262 uvrštene, svega sedam dionica zajedno drži više od 50 posto prometa, dok njih 23 čini preko 80 posto prometa cijele burze", stoji u analizi iCapitala. Na Ljubljanskoj je burzi uvršteno 140 dionica, a na Beogradskoj čak 1444 dionice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close