Ulagačima i dalje savjetuju prikupljanje dionica HT-a

Autor: Tin Bašić , 17. veljača 2013. u 22:01
PD

Napori koje Hrvatski telekom ulaže da bi zaradio na određenim područjima rasta pomoći će da se smanji prošlogodišnji pad, poručuju analitičari.

Unatoč lošijim poslovnim rezultatima Hrvatskog telekoma, analitičari austrijske Erste grupe još  drže dosadašnju preporuku za dionicu domaćeg telekoma. Ulagačima stoga i dalje preporučuju “prikupljati” najpopularnije domaće dionice te smatraju da bi u idućih godinu dana cijena jedne vrijednosnice mogla iznositi 234 kune. U odnosu na sadašnju vrijednost dionice HT-a na Zagrebačkoj burzi koja se prošloga tjedna kretala oko 214 kuna, očekivana cijena za idućih godinu dana je 9,34 posto viša. Iako i sami priznaju da su učinci kompanije u 2012. slabiji nego li su očekivali, potvrdili su nam da dionicu HT-a ipak nisu stavili “pod razmatranje” . “Preporuka prikupljati još  je aktualna i to sve dok se ne izradi nova, detaljnija analiza”, pojasnili su nam. Kada će ona  biti dostupna, iz Erstea nisu htjeli otkriti.

Manja dividenda
Analitičari Erste grupe dosad  su očekivali da će Hrvatski telekom svojim dioničarima isplatiti dividendu od 21,9 kuna. Međutim, Uprava te kompanije na prošlotjednom predstavljanju godišnjih rezultata poručila je da će ove godine dividenda iznositi 20,51 kunu po dionici. “To je manje od onoga što smo očekivali, ali takva dividenda i dalje daje ulagačima prinos od 9,5 posto u odnosu na trenutnu cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi”, piše Vera Sutedja, analitičarka Erste grupe. Ako i kada Glavna skupština Hrvatskog telekoma, koja se inače održava krajem travnja ili početkom svibnja, odobri predloženu dividendu, oko 211.000 dioničara trebalo bi dobiti ukupno 1,67 milijardi kuna. Dioničari koji su vrijednosnice HT-a kupili na inicijalnoj javnoj ponudi (IPO), a koji danas u svom vlasništvu imaju paket od 69 dionica, mogli bi tako dobiti 1415,19 kuna. Za razliku od prošle godine, kada se dividenda isplaćivala u dva navrata, ove godine dioničari će svoj novac dobiti odjednom. Ovogodišnja isplata ujedno je i najmanja je od kada je HT izlistao svoje dionice na burzi 2007. godine.

Koliko se isplaćivalo
Prošle godine, dividenda je iznosila 22,14 kuna po dionici i bila je za 7,36 posto viša nego ovogodišnja. Najveća isplata bila je 2010. godine kada je HT dioničarima isplatio ukupno 2,78 milijardi kuna, odnosno 34,05 kuna po dionici. Tada su mali ulagači koji su sudjelovali u IPO-u po paketu dobili 2349,45 kuna. To je 934,26 kuna više nego što će dobiti ove godine. Što se tiče očekivanja analitičara austrijskog Erstea za poslovanje Hrvatskog telekoma u ovoj godini, ono nije toliko pesimistično. “Kompanija očekuje daljnji pad prihoda zbog gospodarske krize koja još traje, pritiska od konkurencije, regulatornih mjera i dodatnog negativnog utjecaja ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Međutim, napori koje tvrtka ulaže da bi zaradila na određenim područjima rasta pomoći će da se smanji prošlogodišnji pad prihoda”, stoji u analizi austrijske banke.  Prihodi HT-a u 2012. su pali 7,6 posto na 7,46 milijardi kuna, a neto dobit je pala za 6,4 posto na 1,69 milijardi kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Kukuriku porez: -2,90kn

za isplatu :17,61 kn

Jel vam sada jasno zašto nema investicija ni domaćih a ni stranih .

Pero, a sto mislis kako financirati svu silu birokracije, zaposliti novu rodbinu, bonusi, povecanje placa, sve te opcine i sto dalje buja… treba udriti jos poreza… eto.

Takodjer, kukuriku porez udara i male firme, koje uzimaju dobit za prezivljavanje(vlasnici jako malih firmi), a takvih je vecina. sada uz porez an dobit, placaju jos dodatni porez.

Sve je gore i gore, pitam se gdje je dno? kada cemo doci do njega?

Analitičari Erstea , nudim vam svoje HT dionice po 220 kuna , navalite , izložene su na burzi .
Ko prvi njemu moje dionice .

Nakon što je plaćen porez na dobit od 20 %:

HT dividenda 20,51kn

porez……..-12 % -2,46kn
-18 % prirez Zgb -0,44kn
————————-
Kukuriku porez: -2,90kn

za isplatu :17,61 kn

Jel vam sada jasno zašto nema investicija ni domaćih a ni stranih .

New Report

Close