Ulagači žele sudjelovati u IPO-u Alibabe, brokeri to ignoriraju

Autor: Tomislav Pili , 16. lipanj 2014. u 22:01
Veliko uzbuđenje među ulagačima zbog izlaska na burzu/REUTERS

Vodeći hrvatski brokeraji potpuno su ravnodušni na golemi IPO u tehnološkoj industriji.

Hrvatski ulagači sve se više pripremaju za sudjelovanje u potencijalno najvećoj javnoj ponudi dionica (IPO) u povijesti Wall Streeta, onoj kineske kompanije za elektroničku trgovinu Alibaba.

Za sada tek mali broj brokerskih kuća u Hrvatskoj klijentima nudi posredno sudjelovanje u tom IPO-u, unatoč popriličnom interesu. Prema riječima Nike Delića, suvlasnika brokerske kuće Credos, interes za javnu ponudu dionica Alibabe vrlo je velik što i nije čudno s obzirom na to da su svi tehnološki IPO-i u posljednjih pet godina bili manje više uspješni.

"Uvertira za Alibabu, javna ponuda dionica JD-a prije mjesec dana bio je vrlo uspješan, a ta je dionica do sada već oko 30 posto u plusu. Iako se kod burzi nikad ne zna ishod sa sigurnošću, vjerujemo da bi u javnoj ponudi Alibabe mogao sudjelovati veliki broj ulagača", ocjenjuje Delić. Credos klijentima nudi posredno sudjelovanje u javnoj ponudi dionica Alibabe koje će biti moguće preko njihovog inozemnog partnera Safecap Investments s kojim klijentima već nude uslugu trgovanja s CFD-ovima (Ugovor o razlici u cijeni).

 

20mlrd.

dolara mogla bi od IPO-a prikupiti kineska kompanija Alibaba

"Preko platforme Metatrader klijenti će moći trgovati s CFD-ovima na Alibabine dionice. U smislu kretnja cijene nema razlike između trgovanja s dionicom i CFD-om na dionicu. Financijska poluga na tu izvedenicu biti će puno manja od standardne, a CFD je moguće je kupiti i bez korištenja poluge. Minimalna uplata za trgovanje s CFD-ima je kunska protuvrijednost od 500 dolara", naglašava Delić.Ostali vodeći hrvatski brokeraji za sada nisu uključeni u euforiju zvanu Alibaba, pa tako u brokerskom odjelu Erste banke, vodećem po prometu na Zagrebačkoj burzi, naglašavaju kako su izuzetno aktivni u ponudama dionicama u regiji srednje i istočne Europe, ali izvan nje trenutno nisu u mogućnosti ponuditi takve usluge. Ostali vodeći brokeraji poručili su kako ne komentiraju javno usluge koje nude svojim klijentima.

U svakom slučaju, euforija zvana Alibaba sve se više zahuktava. Prema navodima američkih medija, potencijalno rekordni IPO od 20 milijardi dolara može se očekivati početkom kolovoza.Golemi iznos koji bi kompanija mogla prikupiti ne treba čuditi s obzirom na zavidnu profitabilnost. Naime, od 6,5 milijardi dolara prihoda Alibaba ostvaruje dobit od 2,8 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close