Građevinci čekaju odmrzavanje 12 projekata teških oko 4,2 mlrd. kn

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. siječanj 2013. u 12:57
Čeka se pojas za spašavanje nekih od građevinskih kompanija (Marijan Susenj/PIXSELL)

Na Zagrebačkoj se burzi Crobexi danas kreću oko najviših razina u posljednjih 15 mjeseci.

Na Zagrebačkoj se burzi Crobexi danas kreću oko najviših razina u posljednjih 15 mjeseci, a osim uobičajeno najlikvidnijih, u fokusu su ulagača dionice građevinskog sektora.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu manje od 0,1 posto, na 1.880 bodova, što je njegova najviša razina od rujna 2011. godine.

Crobex10 oslabio je također mršavih 0,1 posto, na 1.053 boda, nedaleko 1.854 boda, također najviše razine u 15 mjeseci, koju je dosegnuo jučer.

Redovni promet iznosio je oko podneva gotovo 13 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Uz prilično visok promet, Crobexi danas stagniraju. Osim uobičajeno najlikvidnijih, u fokusu su ulagača dionice građevinskih kompanija, nakon što je Vlada jučer prihvatila prijedlog dopuna Zakona o cestama koje bi trebale omogućiti dovršetak ugovorenih radova na postojećim gradilištima. Time bi se 'odmrznulo' 12 projekata, ukupno vrijednih oko 4,2 milijarde kuna, koji su stali jer nisu bila osigurana sredstva ili potrebne dozvole. To bi mogao biti svojevrsni pojas za spašavanje nekih od građevinskih kompanija, posebice onih u segmentu niskogradnje“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela za Ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke

Po rastu cijene danas prednjači dionica Hidroelektre niskogradnje, s rastom za više od 6 posto, uz promet od 570 tisuća kuna.

Dionice Ingre, Dalekovoda i Tehnike poskupile su, pak, između 1,9 i 3,1 posto, a među rijetke gubitnice u građevinskom sektoru uvrstila se dionica Viadukta, koja je pojeftinila 0,2 posto.

Najveći je promet, pak, do podneva ostvaren dionicom Atlantic Grupe, 2,2 milijuna kuna. Cijena joj je pritom porasla 1,3 posto, na 680 kuna.

Slijedi dionica Konzuma, s prometom od 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,7 posto, na 143 kune.

I na svjetskim burzama danas vlada dobro raspoloženje, zahvaljujući podacima koji ukazuju na jačanje dvaju najvećih globalnih gospodarstava, američkog i kineskog.

Na europskim su tržištima oko podneva pariški CAC i londonski FTSE indeks bili u plusu između 0,2 i 0,5 posto, dok je frankfurtski DAX blago oslabio.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_plazi]

New Report

Close