Ulagači na Wall Streetu oprezni nakon dva tjedna pada cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2014. u 09:07
Foto: Thinkstock

Prošloga je tjedna tržište bilo pod pritiskom pojave ebole u SAD-u.

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, jer usporavanje rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstava ne daje ulagačima puno razloga za kupnju dionica, pa je pitanje mogu li se njihove cijene oporaviti nakon dva tjedna pada.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna skliznuo 0,6 posto, na 17.009 bodova, dok je S&P 500 pao 0,8 posto, na 1.967 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je zaronio na 4.475 bodova.

Prošloga je tjedna tržište bilo pod pritiskom pojave ebole u SAD-u, prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu i niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstava.

Tržištu je podrška stigla tek u petak, nakon vijesti da je u rujnu u SAD-u otvoreno 248.000 novih radnih mjesta, oko 30.000 više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula sa 6,1 na 5,9 posto, najnižu razinu od sredine 2008. godine.

To je umanjilo zabrinutosti u vezi tempa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, no dio analitičara smatra da bi poboljšanje na tržištu rada moglo navesti američku središnju banku na povećanje kamata prije nego što se očekuje. Ipak, većina smatra da Fed neće povećati cijenu novca prije lipnja iduće godine, što je ublažilo strahovanja ulagača od zaoštravanja monetarne politike.

Ovoga tjedna ne očekuju se značajnija makroekonomska izvješća koja bi mogla osjetnije utjecati na smjer tržišta, no uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

S obzirom na slabost najvećih svjetskih gospodarstava, upozorenja niza kompanija i jačanje dolara u proteklom tromjesečju, što umanjuje prihode američkih kompanija s inozemnih tržišta, analitičari su posljednjih tjedana smanjili procjene rasta zarada.

U najnovijoj anketi Thomson Reutersa, analitičari procjenjuju da bi dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju mogla biti 6,4 posto viša nego u istom lanjskom razdoblju, dok su još prije dva mjeseca očekivali rast od 11 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close